Antena 3 CNN Actualitate Educație Părinții au început să primească tichetele educaționale de 500 de lei. Lista produselor pe care le pot cumpăra cu aceste carduri

Părinții au început să primească tichetele educaționale de 500 de lei. Lista produselor pe care le pot cumpăra cu aceste carduri

Unii părinți au început să primească tichetele sociale pentru sprijin educațional, însă puțini știu ce pot cumpăra cu ajutorul de 500 de lei pentru elevi.

Părinții au început să primească tichetele educaționale de 500 de lei. Lista produselor pe care le pot cumpăra cu aceste carduri
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Ian 2024   •   15:16

Începând din acest an, beneficiarii vor primi carduri educaționale noi, care vor fi valabile pentru următorii cinci ani.

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, beneficiarii tichetelor educaționale în valoare de 500 de lei sunt:

a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

  • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
  • au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
  • venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;

b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Citește și: Marcel Ciolacu, anunțuri importante la început de an: "Deblocăm angajările pentru aproape 8.000 de posturi din sănătate și asistență socială"

Mai mulți părinți au început deja să primească tichetele educaționale, însă, deocamdată, acestea nu sunt încărcate, potrivit edupedu.ro.

Cardurile se încarcă cu bani în termen de 2-3 zile lucrătoare de când sunt ridicate de părinți.

Cardurile sunt oferite de inspectoratele școlare din țară unităților de învățământ.

În termen de cinci zile de la data primirii lor de la inspectoratele școlare, unitățile de învățământ au obligația de a le oferi părinților tichetele educaționale în valoare de 500 de lei, se arată în ordinul Ministerului Educației și Ministerului Fondurilor Europene.

Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestuia.

Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Cu tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional se pot achiziționa rechizite necesare frecventării şcolii – articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane şi alte articole necesare în şcoli şi grădiniţe, precum şi articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei.

Acestea pot fi achiziționate de la unităţi care comercializează materiale şcolare și îmbrăcăminte, care se află pe lista unităţii emitente a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional, unități autorizate potrivit Legii nr. 165/2018.

Banii pot fi folosiți exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei.

Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri

De asemenea, nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.

Sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică.

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close