Antena 3 CNN Actualitate Familia Săcărin câștigă în instanță 120.000 de euro de la statul român | Cuplul din SUA a adoptat-o pe Sorina, o fată aflată în grija unui asistent maternal

Familia Săcărin câștigă în instanță 120.000 de euro de la statul român | Cuplul din SUA a adoptat-o pe Sorina, o fată aflată în grija unui asistent maternal

Tribunalul București a decis ca familia Săcărin să primească despăgubiri din partea statului român.

Familia Săcărin câștigă în instanță 120.000 de euro de la statul român | Cuplul din SUA a adoptat-o pe Sorina, o fată aflată în grija unui asistent maternal
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Dec 2023   •   21:25

Cei doi părinți adoptivi cu cetățenie americană ai Sorinei au dat în judecată statul, invocând faptul că procurorul Mihaiela Iorga Moraru a împiedicat temporar plecarea din țară a minorei, confiscându-i pașaportul în perioada 26.06.2019 - 20.07.2019.

Ulterior, fetița, care avea 8 ani la momentul adopției, a putut părăsi țara pentru a pleca în SUA cu noii săi părinți.

Totuși, soții Săcărin au vrut, prin acțiunea în instanță, să pedepsească ceea ce ei au considerat a fi comportarea abuzivă a procurorului Iorga Moraru. 

"Admite în parte cererea de chemare în judecată şi obligă pârâtul să plătească:

  • reclamantului Săcărin Gabriel suma de 50.000 euro, echivalentul în lei la data plăţii la cursul BNR, cu titlu de daune morale.
  • reclamantei Săcărin Ramona Elena suma de 50.000 euro, echivalentul în lei la data plăţii la cursul BNR, cu titlu de daune morale.
  • reclamantei Săcărin Sorina suma de 20.000 euro, echivalentul în lei la data plăţii la cursul BNR, cu titlu de daune morale.

Respinge în rest cererea de chemare în judecată ca nefondată. Obligă pârâtul la plata către reclamanți a sumei de 4.760 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat", se arată în hotărârea Tribunalului București.

Decizia nu este definitivă.

Citește și: Ce face Sorina, în noua ei casă din America

Avocata familiei Săcărin crede că va câștiga și la decizia definitivă

"Prin sentința civilă nr. 1373/21.12.2023, pronunțată în dosarul nr. 15752/3/2022, Tribunalul București a obligat statul român să plătească despăgubiri morale familiei Săcărin în cuantum de 120.000 de euro pentru eroarea judiciară constând în aplicarea unei măsuri restrictive de libertate, în perioada 26.06.2019-20.07.2019, prin reținerea pașaportului minorei Sorina Săcărin, dispusă de doamna procuror Mihaiela Moraru Iorga.

În speță, în cadrul unui dosar penal deschis la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, s-a dispus măsura de reținere a pașaportului minorei Sorina Săcărin.

Prin încheierea nr. 265/14.07.2020 în dosarul nr. 415/1/2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat că a fost încălcat dreptul la liberă circulație al minorei Sorina Săcărin, prevăzut de Convenția Europeană a Drepturilor Omului. S-a reținut că aceasta a fost o măsură abuzivă, întrucât dispozițiile legale nu permiteau reținerea pașaportului minorei, iar măsura nu a fost necesară pentru administrarea probelor.

Este un succes de etapă. Am promis încă de atunci că nu vom tolera asemenea abuzuri specifice unui stat totalitar", a declarat Diana Gavra, avocata familiei Sacarin, citată de presa națională.

Sorina, fetița adoptată, a împlinit 12 ani și, potrivit celor mai recente relatări, are rezultate bune la școală, în Statele Unite.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close