Antena 3 CNN Actualitate Fostul rector al Academiei de Poliție, condamnat pentru șantajarea jurnalistei Emilia Șercan, dat afară din MAI. Klaus Iohannis a semnat decretul

Fostul rector al Academiei de Poliție, condamnat pentru șantajarea jurnalistei Emilia Șercan, dat afară din MAI. Klaus Iohannis a semnat decretul

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului de poliție Adrian Iacob din Ministerul Afacerilor Interne, fost rector al Academiei de Poliție.

Fostul rector al Academiei de Poliție, condamnat pentru șantajarea jurnalistei Emilia Șercan, dat afară din MAI. Klaus Iohannis a semnat decretul
de Mia Lungu    |    03 Aug 2022   •   11:44

Adrian Iacob a fost rector al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", funcție din care a demisionat după ce a început ancheta DNA împotriva sa.

Acesta a fost condamnat definitiv, pe 21 iulie, alături de fostul prorector al unităţii de învăţământ, Petrică Mihail Marcoci, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 3 ani închisoare cu suspendare pentru şantaj, cei doi fiind acuzaţi că l-au determinat pe un poliţist de la Academie să-i trimită mesaje de ameninţare jurnalistei Emilia Şercan.

Este vorba de cazul în care jurnalista a fost ameninţată prin mesaje de o persoană pusă practic de cei doi, pentru ca aceasta să fie cumva intimidată şi să oprească investigaţiile despre plagiatele din cadrul Academiei de Poliţie.

Cel care a făcut mesajul de ameninţare a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei

La acel moment, jurnalista a făcut public cazul şi a făcut plângeri. Astfel, s-a aflat că Adrian Iacob şi Iulian Marcoci ar fi pus pe un subaltern din Academia de Poliţie să formuleze acel mesaj de ameninţare către Şercan.

În cazul celui care ar fi formulat mesajul, procurorii DNA ar fi disjuns cauza, pentru că acesta a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Dosarul şantajării jurnalistei Emilia Șercan

În decembrie 2019, DNA i-a trimis în judecată pe Adrian Iacob, la data faptei chestor de poliţie şi rector al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", şi Petrică Mihail Marcoci, la data faptei comisar şef de poliţie şi prorector al Academiei, fiecare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la şantaj.

Conform procurorilor anticorupţie, la sfârşitul lunii martie - începutul lunii aprilie 2019, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci l-au determinat pe Gheorghe Adrian Bărbulescu, subinspector în cadrul Academiei de Poliţie, să transmită jurnalistei Emilia Şercan mesaje de ameninţare pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul Academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.

Concret, arată anchetatorii, Iacob şi Marcoci i-ar fi cerut lui Gheorghe Adrian Bărbulescu, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relaţia de subordonare funcţională, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, precum şi de recunoştinţa acestuia pentru că după absolvire fusese menţinut în cadrul Academiei, să achiziţioneze mai multe aparate de telefon second hand şi cartele preplătite pentru a transmite mesaje de ameninţare persoanei vătămate.

Într-un dosar separat, poliţistul Gheorghe Adrian Bărbulescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Decizia a fost luată după ce poliţistul şi-a recunoscut vinovăţia şi a încheiat un acord cu DNA.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close