Antena 3 CNN Actualitate Inedit A fost desemnat Cuvântul Anului 2023 de către Collins Dictionary

A fost desemnat Cuvântul Anului 2023 de către Collins Dictionary

Dicţionarul Collins a ales oficial Cuvântul Anului pentru 2023, subliniind rolul rapid evolutiv al tehnologiei în vieţile oamenilor.

A fost desemnat Cuvântul Anului 2023 de către Collins Dictionary
Sursa foto: GettyImages
de Claudia Popovici    |    01 Noi 2023   •   20:17

AI (Inteligența artificială) fost desemnat Cuvântul Anului 2023 de către Collins Dictionary.

Dicţionarul defineşte AI ca fiind "modelarea funcţiilor mentale umane de către programe de calculator." Această alegere reflectă ascensiunea AI în vârful conversaţiilor globale şi impactul său profund asupra diferitelor aspecte ale societăţii.

Decizia de a onora AI vine în urma unor discuţii şi dezbateri extinse legate de acest domeniu, în special datorită lansării în noiembrie 2022 a lui ChatGPT, un model de limbaj bazat pe inteligenţă artificială. Această tehnologie a stârnit discuţii ample cu privire la aplicaţiile sale, potenţialul său dar şi la consideraţiile etice, devenind un subiect central de preocupare.

Alex Beecroft, Director General al Collins, a subliniat rolul de bază pe care AI îl joacă în viaţa de zi cu zi, comparându-l cu tehnologii precum emailul şi streamingul, potrivit The Journal.

În plus faţă de AI, lista cuvintelor cheie a Dicţionarului Collins pentru 2023 include "nepo baby," un termen folosit pentru a descrie copiii celebrităţilor care reuşesc în domenii asemănătoare cu cele ale părinţilor lor, şi "debanking," cuvânt care se referă la practica de a nega accesul la facilităţi bancare indivizilor. Lista mai cuprinde şi alte cuvinte precum: ultra-procesat sau de-influenţare.

În 2022, "permacriză" a fost ales Cuvântul Anului, cuprinzând ideea unei perioade prelungite de instabilitate şi insecuritate. 

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close