Antena 3 CNN Actualitate Locale România, tomberonul Europei. 600.000 de kilograme de deșeuri, aduse din Germania, Italia și Spania, în Portul Constanța pentru a fi arse, au fost scoase la vânzare

România, tomberonul Europei. 600.000 de kilograme de deșeuri, aduse din Germania, Italia și Spania, în Portul Constanța pentru a fi arse, au fost scoase la vânzare

Situație alarmantă în Constanța! Procurorii fac cercetări într-o cauză penală, care are ca obiect fapte penale legate de importuri ilegale de deșeuri din Germania, Italia și Spania și evaziune fiscală. Grav este şi că scutece murdare, care au fost aduse în România pentru distrugere, au fost scoase de fapt la vânzare.

România, tomberonul Europei. 600.000 de kilograme de deșeuri, aduse din Germania, Italia și Spania, în Portul Constanța pentru a fi arse, au fost scoase la vânzare
Sursa foto: Gettyimages
de Cătălina Buzoianu    |    Ioana Mircea    |    17 Noi 2023   •   18:24

Sute de mii de kilograme de deșeuri care au ajuns în Portul Constanța din Germania, Italia și Spania, și care ar fi trebuit incinerate în condiții legale, erau repuse în vânzare drept produse second hand, fără ca măcar să fie igienizate în prealabil.

Este vorba despre haine, jucării, electronice și electrocasnice dar și scutece de copii. Acțiunea s-a desfășurat la mai multe puncte de lucru ale societăților comerciale implicate. Au fost depistate peste 600 de tone de deșeuri, cantitatea exactă neputând fi încă stabilită.

Citește și: Unde se duc, de fapt, deșeurile din toaleta avionului. Explicația unui pilot

Procurorii verifică acum operațiunile pretinse făcute înaintea punerii pe piață și automat a valorificării deșeurilor. Din verificări a reieșit faptul că hainele, pretinse a fi fost curățate și dezinfectate înaintea punerii pe piață, vin în contact inclusiv cu scutece murdare, situație ce reprezintă un real pericol pentru sănătatea umană.

O parte dintre deșeuri au fost incinerate însă nici acest proces nu se știe în ce mod și unde s-a făcut. Pe lângă cantitatea mare de deșeuri, spațiul în care acestea sunt depozitate este alcătuit din mai multe hale în suprafață de câteva mii de metri pătrați.

În plus au fost identificate și persoane ce coordonează activitatea fără a avea nicio legătură din perspectivă administrativă și juridică.

Anchetatorii susțin ca există și indicii de folosire în contabilitate de documente ce nu au corespondent în realitate. Drept urmare procurorul de caz a dispus măsuri de indisponibilizare acestor bunuri și urmează să fie stabilit prejudicial creat.

Sunt vizați de cercetări 6 funcționari publici din cadrul autorităților de control locale, dar și mai multe persoane cu funcții în firmele față de care există suspiciunea că sunt implicate în activitățile de transfer deșeuri,

×
Subiecte în articol: deseuri Portul Constanţa
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close