Antena 3 CNN Actualitate Locale Alertă de radiații la Timișoara! Au fost descoperite scurgeri radioactive în curtea unei instituții publice. În apropiere se află blocuri de locuințe și o maternitate

Alertă de radiații la Timișoara! Au fost descoperite scurgeri radioactive în curtea unei instituții publice. În apropiere se află blocuri de locuințe și o maternitate

Autoritățile au intrat în alertă la Timișoara după ce a fost înregistrată o scurgere radioactivă în perimetrul unei instituții publice.

de Andreea Borboros    |    21 Feb 2024   •   16:12

Corespondentul Antena 3 CNN relatează că scurgerea a fost consemnată la Direcția de Sănătate Publică Timiș.

Un angajat al instituției a făcut măsurători în curtea instituției iar valorile citite au fost deosebit de mari.

La fața locului au ajuns inclusiv lucrători ai Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, SIAS.

Zona afectată este în apropierea unor blocuri de locuințe.

"La fața locului au venit mai mulți experți din cadrul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare. Totodată, a fost adus aici un laborator CRBN (de depistare a agenților chimici, biologici, radiologici și nucleari).

Practic, în aceste momente specialiștii echipați corespunzător au împânzit curtea Direcție de Sănătate Publică Timiș pentru a face verificări.

Locul incidentului cu scurgeri radioactive, situat la 300 de metri de cea mai mare maternitate din Timișoara

Totul a ieșit la iveală după ce un angajat al instituției a efectuat măsurători în cursul acestei zile, iar rezultatele pe care le-a obținut arată că a fost depășit nivelul maxim admis de radiații.

Nu se știe, deocamdată, cu exactitate, care este valoarea înregistrată și cu cât anume a fost depășită limita normală.

Acest lucru va fi stabilit în urma măsurătorilor care se fac chiar în aceste momente.

Trebuie spus faptul că Direcția de Sănătate Publică Timiș, mai exact laboratorul de igienă al radiațiilor, se află în vecinătatea mai multor blocuri și case de locuit din Timișoara.

La DSP Timiș au fost depozitate în anii din urmă deșeuri radioactive

La circa 300 de metri de aici se află una dintre cele mai mari maternități din orașul de pe Bega", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Andreea Borboros.

Surse de la fața locului spun că există suspiciunea ca scurgerile de radiații să provină de la un depozit din curtea DSP.

Până acum câțiva ani, acolo erau depozitate deșeuri radioactive și este posibil ca aceste scurgeri să fi existat de mai multă vreme și să fi fost depistate abia în prezent.

Ce spun autoritățile: "Nu există risc pentru populație"

"Echipajul CBRN din cadrul Detașamentului 1 Timișoara efectuează o misiune de cercetare radiologică într-o zonă de teren care prezintă radioactivitate crescută.

Materialul radioactiv se află în curtea Laboratorului de Igiena a Radiațiilor de pe strada Victor Babeș din Timișoara.

Cercetarea radiologică s-a efectuat în prezența și sub îndrumarea inspectorului CNCAN, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare.

Echipajul CBRN a balizat zona la limita fondului natural de radiație.

Facem precizarea că nu au fost persoane contaminate și nu există risc pentru populație, deoarece zona este în curtea laboratorului", a comunicat Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

"Polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J Timiș efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, întrucât în curtea Laboratorului de Igiena a Radiațiilor de pe strada Victor Babeș din Timișoara ar fi fost identificată prezenței unei surse de radiații", a comunicat, la rândul său, Inspectoratul Județean de Poliție.

×
Subiecte în articol: radiatii dsp timis Timisoara sias
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close