Antena 3 CNN Actualitate Locale "Am auzit că-ți plac dungile!" | Scandal imens, după ce un mare brand de cosmetice s-ar fi folosit de unul dintre cele mai sinistre experimente comuniste pentru a se promova, la Pitești

"Am auzit că-ți plac dungile!" | Scandal imens, după ce un mare brand de cosmetice s-ar fi folosit de unul dintre cele mai sinistre experimente comuniste pentru a se promova, la Pitești

O campanie publicitară a unui lanț de magazine cu produse de înfrumusețare s-a transformat în scandal.

de Mariana Zaharia    |    24 Apr 2024   •   11:51

Campania a inclus un mesaj postat pe pagina companiei de pe o rețea de socializare, în perspectiva apropiatei inaugurări a unui nou magazin, la Pitești.

"Pitești, am auzit că-ți plac dungile", este textul imprimat cu litere albe și negre peste porțiuni liniare negre și albe, pentru contrast.

Mulți au asociat acest mesaj cu dungile de pe uniforma deținuților și, implicit, cu sinistrul Experiment Pitești.

Desfășurat în Penitenciarul Pitești în anii '50 din secolul trecut la ordinul facțiunii staliniste din Partidul Comunist Român, "experimentul" a constat în torturarea fizică și psihică a mii de deținuți politici, în scopul obținerii obedienței absolute a acestora. Dintre deținuți, între 100 și 200 au murit în urma torturilor, cauza morții lor fiind falsificată în certificatul de deces.

Chiar dacă de atunci au trecut mai mult de 70 de ani, evenimentele respective sunt încă vii în memoria colectivității locale iar reacțiile care au urmat controversatei campanii de promovare au fost virulente. Drept urmare, compania a șters mesajul după câteva ore.

Coordonatoarea Memorialului Pitești a cerut brandului de cosmetice să prezinte scuze în mod public

"Reclama făcută de către reprezentanții magazinului de cosmetice a fost postată pe pagina de socializare a brandului respectiv. Imediat au început să curgă și comentariile negative.

Mulți argeșeni le-au atras atenția că sloganul folosit poate fi considerat o jignire adusă victimelor Experimentului Pitești, considerat cel mai dur program de reeducare din închisorile comuniste.

Președinta Memorialului Fundației Memorialul Pitești a avut, la rândul său, o reacție dură și le-a cerut reprezentanților brandului de cosmetice să își ceară scuze în mod public.

Maria Axinte consideră că aceia care au avut neinspirata idee să se promoveze folosindu-se de Experimentul Pitești dau dovadă de o lipsă de sensibilitate la istoria locală și la traumele trăite de către deținuții care au ajuns în închisoarea comunistă.

Este așteptată și o reacție din partea Ministerului Culturii în acest caz", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Mariana Zaharia.

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close