Antena 3 CNN Actualitate Locale Comuna din România care a primit drept omagiu o monedă de aur de la BNR

Comuna din România care a primit drept omagiu o monedă de aur de la BNR

O comună din România se poate mândri la acest final de an cu un omagiu primit de la una dintre cele mai importante instituții ale statului, Banca Națională a României (BNR).

Comuna din România care a primit drept omagiu o monedă de aur de la BNR
Sursa foto: BNR | GettyImages
de Claudia Popovici    |    31 Dec 2023   •   19:09

Este vorba despre comuna vasluiană Bunești-Averești, care a primit o monedă de aur bătută de BNR, dedicate comorii care a făcut-o celebră.

Astfel, numele comunei vasluiene, care până acum era cunoscut mai mult pentru vinul legendar al celebrei podgorii, va străluci pe viitor și pe moneda de aur emisă în 2023, anul în care se împlinesc 45 de ani de la descoperirea arheologică uriașă făcută în situl de la sud-estul satului Bunești. 

Moneda de aur de 24 karate are o valoare nominală de 10 lei și o greutate de 1,224 grame, pe care este ilustrată diadema princiară descoperită în 1978 pe dealul Bobului, din județul Vaslui. 

"Aversul monedei prezintă una dintre extremitățile în formă de animal a diademei princiare de la Bunești-Averești, având inscripția „ROMÂNIA” în arc de cerc, stema României, dar și valoarea nominală "10 LEI”, precum și anul de emisiune "2023”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Reversul monedei redă reprezentarea și denumirea diademei princiare de la Bunești-Averești”, se arată în comunicatul BNR, citat de vremeanouă.ro

“Monedele din aur vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile romană, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese. Prețul de vânzare pentru moneda din aur este de 690,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Monedele din aur cu tema Istoria aurului – Diadema princiară de la Bunești-Averești au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României. Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatică”, au mai transmis reprezentanții Băncii Naționale a României.

×
Subiecte în articol: BNR moneda Vaslui
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close