Antena 3 CNN Actualitate Locale Operație în premieră la Oradea, în cazul unui adolescent rănit grav într-un accident rutier

Operație în premieră la Oradea, în cazul unui adolescent rănit grav într-un accident rutier

Un tânăr, în vârstă de 16 ani, victimă a unui accident rutier grav, a primit o nouă șansă la o viaţă normală la Spitalul Județean din Oradea, acolo unde medicii au efectuat o operaţie în premieră.

Operație în premieră la Oradea, în cazul unui adolescent rănit grav într-un accident rutier
Sursa foto: spitaljudetean-oradea.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mai 2024   •   20:30

Un pacient în vârstă de 16 ani s-a prezentat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor cu o fractură diafiză humerală cu deplasare, în urma unui accident rutier.

Osul lung al brațului (humerusul) era fracturat, iar cele două segmente erau deplasate de la locul lor. Adolescentul trebuia operat pentru repunerea la loc a fragmentelor osoase fracturate, soluțiile clasice pentru tratamentul ortopedic al fracturilor pediatrice implicând fie montarea unei plăci cu șuruburi, sau utilizarea tijelor elastice.

În acest caz însă, din cauza vârstei de peste 15 ani, pacientul avea cartilajul de creștere închis, ceea ce reprezintă un factor de incompatibilitate cu variantele chirurgicale menționate.

Așadar, echipa operatorie a decis să efectueze, în premieră județeană, reducerea ortopedică închisă cu osteosinteză prin tijă zăvorâtă din titan pentru un pacient pediatric. Sub control radiologic, s-a efectuat reducerea ortopedică închisă a osului fracturat, iar apoi s-a introdus o tijă de titan pentru fixarea fragmentelor osoase.

"Primul pas a presupus repunerea la loc a celor două fragmente ale osului fracturat. Cu ajutorul unor truse speciale și a ghidajului radiologic, chirurgii au introdus tija pentru a asigura poziția osului fracturat.

Acest abord a presupus efectuarea de radiografii repetate în timpul intervenției pentru a se vedea unde este tija și cât de aproape este de focarul de fractură. După poziționarea acesteia pe os, următorul pas a fost montarea a 3 șuruburi pentru ancorarea tijei în humerus. Tija de titan este de calibrul canalului medular, având dimensiuni de 28 cm lungime 8 phi în diametru. Intervenția a fost una de complexitate ridicată,  humerusul fiind un os foarte greu de redus. Operația a avut loc în data de 20.04.2024, a durat o oră și jumătate și a decurs bine", anunţă spitaljudetean-oradea.ro

În momentul de față, starea adolescentului este foarte bună, acesta fiind deja externat. Datorită tehnicii operatorii, nu a mai fost necesar ca brațul să fie imobilizat cu gips, iar evoluția pacientului este favorabilă. Acesta a putut deja să își reia activitatea obișnuită de de zi cu zi, inclusiv să meargă la școală. Peste șase luni, pacientul va trebui să revină pentru scoaterea tijei.

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close