Antena 3 CNN Actualitate Locale Orașul din România care are cea mai scumpă apă de la robinet. Prețul e aproape dublu față de alte localități

Orașul din România care are cea mai scumpă apă de la robinet. Prețul e aproape dublu față de alte localități

Orașul din România unde oamenii plătesc cea mai scumpă apă de la robinet. Un metru cub a ajuns să coste peste 10 lei.

Orașul din România care are cea mai scumpă apă de la robinet. Prețul e aproape dublu față de alte localități
Sursa foto: Getty images I Thanasis Zovoilis
de Ştefan Petrică    |    17 Ian 2024   •   20:16

Apa potabilă a devenit aproape un lux pentru locuitorii unui oraș din România.

Începând din ianuarie 2024, Buzău a devenit orașul din România în care cetățenii plătesc cea mai scumpă apă de la robinet.

De curând, Compania de Apă Buzău a actualizat tarifele percepute pe apa potabilă şi canalizare conform politicii tarifare asumate încă din 2019.

Așadar, locuitorii din Buzău vor avea de plăti de acum înainte peste 10 lei pe metru cub de apă.

Citește șiOrașul din România în care se construiește un spital nou. Clădirea va fi dotată inclusiv cu heliport: "Un vis care devine realitate"

În prezent, Compania de Apă S.A Buzău figurează cu cel mai mare preţ din ţară pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită.

Buzoienii sunt nemulțumiți, dar trebuie să achite pentru metrul cub de apă potabilă 10,14 lei/metru cub.

Tarifele au crescut și pentru canalizare şi epurare: 7,02 lei/metru cub

În 2023, cea mai scumpă apă potabilă era la Brăila, 8,87 lei/mc. Județul era urmat de Galați – 8,30 lei/mc, Buzău – 8,23 lei/mc și Vaslui – 8,16 lei/mc.

"Topul preţurilor este într-o dinamică permanentă în sensul că la 1 ianuarie suntem noi pe primul loc, la 1 martie alţi colegi din ţară actualizează preţurile şi se pot poziţiona pe primul loc.

Noi suntem în penultimul an de strategie tarifară. Uniunea Europeană când ne-a dat nişte bani pentru investiţii ne-a obligat să venim cu o cofinanţare prin bancă.

Banca ne-a impus să majorăm preţurile în baza unei strategii 2020-2025. Totodată preţurile au fost ridicate şi de inflaţie.

Dacă aceste investiţii şi împrumuturi nu existau, global preţul ar fi trebuit sa fie mai mic cam cu 1,5 lei”, a declarat, pentru Agerpres, economistul Companiei de Apă Buzău, Dragomir Văsii.

Care este cea mai ieftină apă potabilă

Pe de altă parte, AQUATORONTAL SRL din Timiș oferă cele mai reduse tarife pentru apa potabilă, aproximativ 3,52 lei/metru cub, fără a include TVA.

"În acest clasament, prețurile variază între 3 și 9 lei. Fiecare sistem are propriile condiții de exploatare; noi extragem apa din foraje și o distribuim de patru ori până ajunge la consumator.

În cazul Timișului și Sibiului, nu este nevoie de pompare, deoarece sistemul funcționează prin gravitație și nu necesită consum de energie electrică. În același timp, implementăm o serie de tratamente care implică costuri", a subliniat Dragomir Văsii.

 

×
Subiecte în articol: Buzau apa robinet pret
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close