Antena 3 CNN Actualitate Locale Patronii de pe litoral caută muncitori străini pentru sezonul estival şi oferă salarii de până la 6.000 de lei

Patronii de pe litoral caută muncitori străini pentru sezonul estival şi oferă salarii de până la 6.000 de lei

Pe litoral patronii din turism se confruntă cu o lipsă acută de muncă și au început să aducă oameni din țări precum Sri Lanka, Nepal sau India. Unii dintre angajați sunt deja cazați la malul mării și nu mai au de gând să plece prea curând.

de Ioana Mircea    |    Alexandra Ghețea    |    16 Feb 2024   •   10:16

Patronii de pe litoral, din domeniul turismului, caută deja forță de muncă pentru sezonul estival. Aceștia se confruntă cu o lipsă acută de personal, astfel că aleg să aducă oameni din Sri Lanka, Nepal sau India.

Numărul muncitorilor străini care lucrează pe litoral s-a dublat în ultimii ani. La nivel naţional avem încadraţi peste 200.000 de angajaţi de peste hotare, în special din Asia.

Este şi cazul lui Newton şi al soției lui, Ayomi, care vin din Sri Lanka. Amândoi lucrează într-un restaurant pescăresc din Agigea. Ei spun că nu vor să mai plece de la noi din țară. 

Ayomi susține că folosește o parte din banii primiți de la serviciu, în România, iar cealaltă parte o trimite acasă. Deși nu vorbește limba română, Ayomi lucrează la recepție.

Clienții se declară mulțumiți de serviciile oferite de ei, povestind că angajații sunt atenți cu cei care calcă pragul locației, dar și la curățenie.

Un salariu pentru un angajat străin care vine să lucreze la noi în industria ospitalității începe de la 2.500 de lei și poate trece uşor peste 6.000 de lei pe lună.

×
Subiecte în articol: litoral muncitori străini
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close