Antena 3 CNN Actualitate Locale Un preot din Cluj este acuzat că a afişat la biserică "lista ruşinii" cu enoriaşii care nu au plătit taxa

Un preot din Cluj este acuzat că a afişat la biserică "lista ruşinii" cu enoriaşii care nu au plătit taxa

Un bărbat din Cluj a reclamat faptul că un preot a făcut o "listă a rușinii" cu credincioși. Preotul Liviu Cozma a reacţionat imediat.

de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Dec 2023   •   17:54

"Mare le-a fost mirarea unor clujeni care mergând în perioada sărbătorilor de iarnă la Biserica ortodoxă 'Sfântul Arhanghel Mihail', de pe strada Dâmboviței, au observat la intrarea în biserica din Mărăști o "listă a rușinii" cu enoriașii care n-ar fi achitat taxa de cult. Documentul chiar a fost "oficializat" cu o parafă, să nu li se pară glumă celor care îl văd", a relatat Știri de Cluj

"Contribuțiile bănești cerute de biserici NU sunt obligatorii. Abuzurile preoților asupra enoriașilor, lista rușinii", a semnalat un cititor sursei citate.

Zeci de clujeni, puși pe "lista ruşinii" pentru că nu au plătit taxa de cult

În fotografia trimisă redacției Ştiri de Cluj se poate vedea un bilețel scris cu roșu "Restanți la taxa de cult pe 10-15 ani. Sau nu au achitat niciodată" deasupra unui registru cu circa 30 de nume de enoriași în dreptul cărora sunt făcute diferite notări. 

Contactat de "Adevărul", preotul Liviu Cozma, parohul Bisericii Ortodoxe "Sfântul Arhanghel Mihail" din cartierul Mărăşti din Cluj, a susținut că este vorba despre o știre falsă.

"N-a fost absolut nimic", a precizat el. "O fi pus-o careva la mișto", a mai spus preotul.

Preotul a subliniat: "Nu există nicio listă a rușinii. În secolul XXI unde ne trezim cu lista rușinii. N-aveți oameni răi și dumneavoastră și eu, și altul, și altul. Eu am lăsat registrul să se vadă, că doar nu e de ascuns. Nu e o faptă care s-o ascunzi."

Fotografia a fost făcută după un registru lăsat la vedere în biserică. Preotul profesor Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, a explicat pentru "Adevărul" că taxa de cult este stabilită de Consiliul fiecărei parohii și este opționată. "Nici măcar nu se poate condiționa oficierea vreunui serviciu religios de plata acestei taxe", a precizat acesta.

Taxa respectivă este folosită pentru buna administrare parohială și are caracter de donație pentru biserică.

×
Subiecte în articol: biserica taxa Liviu Cozma preot Cluj
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close