Antena 3 CNN Actualitate Locale Un român a dat în judecată IPJ Galați. Bărbatul a rămas trei luni fără permis pentru consum de alcool, deși nu pusese gura pe băutură

Un român a dat în judecată IPJ Galați. Bărbatul a rămas trei luni fără permis pentru consum de alcool, deși nu pusese gura pe băutură

Un șofer din Galați a fost oprit de poliţişti pentru un control de rutină iar în urma testării a rezultat că avea o alcoolemie de 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat, deşi nu consumase băutură. Bărbatul a dat în judecată IPJ Galați.

Un român a dat în judecată IPJ Galați. Bărbatul a rămas trei luni fără permis pentru consum de alcool, deși nu pusese gura pe băutură
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Feb 2024   •   18:30

Un șofer din Galați a fost oprit de agenții rutieri pentru un control de rutină. După ce a fost testat cu alcooltestul rezultatul a indicat o alcoolemie de 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat, determinând polițiștii să îi suspende permisul de conducere pe loc.

Cu toate acestea, ancheta ulterioară a arătat că rezultatele testului de alcool au fost eronate. 

Analizele de sânge efectuate ulterior au confirmat că șoferul nu consumase alcool, iar nivelul real de alcool în sângele său era zero.

Judecătoria Galați a anulat pe 14 februarie un proces-verbal de contravenție emis de un agent de la IPJ Galați, prin care șoferul în cauză fusese sancționat cu avertisment și suspendarea pentru 90 de zile a permisului. Decizia instanței nu este definitivă, scrie adevarul.ro.

Șoferul fusese oprit în trafic, pe 7 decembrie 2022, pentru un control de rutină, iar în urma testării cu aparatul Dragger, a rezultat că avea  o alcoolemie de 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul a cerut să i se recolteze probe biologice. În urma analizei probelor de sânge a rezultat că alcoolemia șoferului era, de fapt, zero.

Acesta a dat în judecată IPJ Galați și a cerut anularea sancțiunii. 

"Instanţa reţine că proba de sânge a fost recoltată la ora 21.20, la aproximativ o oră de la testarea cu alcooltestul. Perioada de timp scursă de la testare şi până la recoltarea probei de sânge nu a fost una de lungă durată, iar rațiunea pentru care legiuitorul a stabilit că persoana în cauză are dreptul să fie condusă la o unitate medicală a fost tocmai pentru a preîntâmpina reţinerea în mod eronat a unor astfel de contravenţii", a constatat judecătorul care a instrumentat cazul.
 

×
Subiecte în articol: sofer alcool alcoolemie alcooltest Galați
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close