Antena 3 CNN Actualitate Locale Spitalul Judeţean din România care intră în renovare și se restructurează. Manager: "Vor apărea foarte multe specialităţi medicale noi"

Spitalul Judeţean din România care intră în renovare și se restructurează. Manager: "Vor apărea foarte multe specialităţi medicale noi"

Unul dintre spitalele județene de urgență din România, aflat într-un oraș mare al țării, va fi restructurat. De asemenea, corpul vechi al unității medicale intră în reabilitare şi modernizare cu fonduri PNRR.

Spitalul Judeţean din România care intră în renovare și se restructurează. Manager: "Vor apărea foarte multe specialităţi medicale noi"
Sursa foto: Facebook/ SCJU Bistrita
de Mia Lungu    |    14 Mar 2024   •   15:16

"O să mai cerem deblocare de posturi. Săptămâna trecută, am depus la Ministerul Sănătăţii solicitarea de modificare a structurii spitalului. Asta înseamnă că se vor schimba şi vor apărea foarte multe specialităţi medicale noi.", a anunțat managerul unității medicale.

"Am adaptat noua structură a spitalului exact pe necesarul de servicii medicale pe care îl are populaţia în momentul de faţă. În noul corp de clădire, vor apărea şi acolo câteva specialităţi medicale noi, care în momentul de faţă nu sunt la Bistriţa, şi pe aceste specialităţi medicale noi bineînţeles că va trebui să angajăm medici", a transmis acesta.

El a menţionat printre noutăţi cardiologia intervenţională, endocrinologia şi compartimente în regim ATI pentru îngrijirea pacienţilor cardiaci critici şi cu AVC.

De asemenea, managerul a precizat că, la momentul preluării mandatului său în 2017, spitalul din Bistriţa avea 142 de medici, din care 24 la vârsta pensionării, iar în prezent numărul acestora a crescut la 235.

Lazany apreciază că, odată nu noile specialităţi, numărul total al medicilor va ajunge la aproape 300.

Astfel, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Bistriţa se va restructura în funcţie de cerinţele pacienţilor şi va include specialităţi medicale noi, pentru care vor fi angajaţi în plus medici, a declarat joi managerul Gabriel Lazany, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

În ultima lună, SCJU Bistriţa a derulat concursuri pentru ocuparea a 15 posturi de medici, existând candidaţi pentru fiecare dintre acestea, fiind vorba mai ales de medici tineri interesaţi.

"Suntem spitalul pe locul întâi în ţară ca revenire post-pandemică"

Gabriel Lazany a adăugat că, spre deosebire de alte spitale din ţară, cel de la Bistriţa nu se confruntă cu probleme financiare sau de asigurare a materialelor sanitare, iar numărul pacienţilor a revenit la nivelul pre-pandemic.

"Nu avem probleme pe partea de finanţare. Cred că suntem unul din puţinele spitale din România care sunt pe linia de plutire în ceea ce înseamnă banii.

Avem o colaborare excepţională cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar asta nu ne-ar ajuta cu nimic dacă medicii nu ar fi înţeles importanţa muncii lor şi să facă servicii de o astfel de natură încât să avem ce factura la Casă, să acoperim valoarea contractului semnat cu Casa de Asigurări.

Iar în momentul de faţă cred că suntem spitalul pe locul întâi în ţară ca revenire post-pandemică, pentru că foarte multe spitale au probleme din cauza aceasta, că pacienţii nu s-au reîntors la spital. La noi au venit şi sunt chiar mai mulţi", a mai afirmat managerul SCJU Bistriţa. 

Corpul vechi al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa intră în reabilitare şi modernizare cu fonduri PNRR

Clădirea principală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa va intra în reabilitare şi modernizare, în paralel cu construirea unui nou corp de clădire, ambele investiţii fiind finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Contractul de execuţie a lucrărilor prevăzute să aibă loc în corpul vechi al unităţii spitaliceşti fost semnat joi, la sediul Consiliul Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud, în prezenţa şefului administraţiei judeţene, Radu Moldovan, şi a managerului spitalului, Gabriel Lazany.

"Bucuria mea este că astăzi semnăm un alt contract, prin care va fi reabilitată şi modernizată integral clădirea veche a spitalului, care să poată să se ridice la acelaşi nivel cu clădirea nouă din punct de vedere al calităţii, serviciilor şi spaţiilor pe care le vom oferi cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud", a spus preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, cu acest prilej.

Licitaţia a fost câştigată de o asociere de şase firme, iar valoarea contractului se ridică la peste 135 milioane de lei.

Având în vedere că lucrările ar urma să fie finalizate în termen de 24 de luni, conducerea spitalului a decis ca modernizarea să se facă treptat, pe verticală, pentru a afecta cât mai puţin serviciile medicale.

"Am gândit ca sistemul şi modernizarea să se facă pe coloane verticale, astfel încât vom bloca de sus până jos, pentru că şi coloanele sanitare sunt pe verticală, şi atunci luăm câte două saloane, închidem, facem lucrările, trecem la altele.

Pentru că în viitorul apropiat se va finaliza corpul nou de clădire, o parte din activitatea medicală va fi relocată către corpul nou. Vom putea beneficia şi de acest lucru, pentru că foarte multe specialităţi medicale vor pleca din corpul vechi", a explicat managerul SCJU Bistriţa.

Contractul prevedere realizarea unui termosistem eficient din punct de vedere al pierderilor de energie termică, rezistenţă şi durabilitate în timp, siguranţă la incendiu, protecţia zgomotului şi a mediului, introducerea unor sisteme de umbrire a ferestrelor, realizarea unui sistem de faţade ventilate pentru un plus de eficienţă energetică, sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii, lucrări de intervenţie la infrastructura electrică, termică, de ventilare şi tratare a aerului, precum şi la infrastructura de fluide medicale, recompartimentări interioare prin construirea de grupuri sanitare la fiecare salon, precum şi construirea unui lift exterior.

În prezent, la spitalul din Bistriţa sunt în derulare lucrările la noul corp de clădire, care ar urma să se finalizeze în primăvara anului viitor.

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close