Antena 3 CNN Actualitate Manevre esenţiale care vă pot salva viaţa când rămâneţi înzăpeziţi

Manevre esenţiale care vă pot salva viaţa când rămâneţi înzăpeziţi

Manevre esenţiale care vă pot salva viaţa când rămâneţi înzăpeziţi
Sursa foto: Foto: pixabay.com
10 Ian 2017   •   11:48

În multe zone din ţară, aventurarea pe drumurile judeţene sau chiar naţionale poate să vă pună viaţa în pericol. Potrivit pompierilor, nişte operaţiuni simple precum o curăţarea periodică a ţevii de eşapament de zăpadă sau aprinderea luminii din interior pe timp de noapte pot să facă diferenţa dintre viaţă şi moarte atunci când rămâneţi înzăpeziţi.

Alături de ISU Bistriţa am pus la punct o listă cu măsuri de care trebuie să ţineţi cont dacă rămâneţi înzăpeziţi, scriu jurnaliștii adevarul.ro:

- Dacă un viscol vă surprinde în maşină, trageţi pe dreapta, porniţi luminile de avarie şi agăţaţi o cârpă pe antena radio sau la geam pentru a putea fi observaţi.

- Atenţie, distanţele sunt distorsionate de zăpadă viscolită! O clădire poate părea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nămeţi mari de zăpadă.

- Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior.

- Când motorul funcţionează deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie. Acesta vă va proteja împotriva înhalării monoxidului de carbon.

- Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipale de salvare să vă observa.

- Dacă vă aflaţi într-o zonă deschisă, şi aveţi posibilitatea, scrieţi mare pe zăpadă „SOS” pentru a atrage atenţia piloţilor care survolează zona în căutarea dumneavoastră.

 

×
Subiecte în articol: cod galben de ninsori pompieri
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close