Antena 3 CNN Actualitate Cum s-a sărbătorit Marea Unire la București, la 1 Decembrie 1918 | Traseul alaiului în frunte cu regii Ferdinand I și Maria

Cum s-a sărbătorit Marea Unire la București, la 1 Decembrie 1918 | Traseul alaiului în frunte cu regii Ferdinand I și Maria

Istoria Gării Regale Băneasa, locul de unde a pornit, pe 1 Decembrie 1918, alaiul în frunte cu regii Ferdinand I şi Maria, a fost prezentată de Cristi Radu, povestitor urban, la Antena 3 CNN.

Cum s-a sărbătorit Marea Unire la București, la 1 Decembrie 1918 | Traseul alaiului în frunte cu regii Ferdinand I și Maria
Sursa foto: Biblioteca Academiei Române
de Elena Predoiu    |    01 Dec 2023   •   11:06

Pe 1 Decembrie 1918, Gara Regală Băneasa a jucat un rol extrem de important.

Astfel, primul 1 Decembrie la București a fost marcat de alaiul regal, reprezentând întoarcerea în Capitală a familiei regale din refugiul de la Iași, unde se retrăsese între 1916-1918, când Capitala se afla sub ocupația Puterilor Centrale.

Alaiul regal a pornit din Gara Băneasa, cunoscută atunci drept Gara Mogoșoaia, spre centrul Bucureștiului. 

Alaiul a parcurs apoi Șoseaua Kiseleff, către Piața Victoriei, urmând apoi Piața Revoluției, Piața Universității, unde a avut loc o defilare militară româno-franceză, Piața Unirii și Dealul Mitropoliei, pentru o slujbă specială la Catedrala Patriarhală.

Citește și: Nadia Comăneci, mesaj de Ziua Națională a României: "La mulţi ani, dragi români!"

"Bucureștenii au asistat cu entuziasm la toate aceste manifestații și au fost foarte bucuroși să-și întâmpine suveranii întorși în Capitală, după ani de privațiuni și umilințe din partea forțelor de ocupație.

Gara Mogoșoaia, de unde a pornit alaiul la 1 Decembrie 1918, era o construcție relativ modestă, din cărămidă roșie și cu un singur etaj. A fost inaugurată în 1886, ca gară regală pentru Regele Carol I al României", a explicat Cristi Radu, povestitor urban.

Pavilionul principal al Gării Băneasa include un salon oficial, fiind cea mai amplă încăpere a construcției.

"După abdicarea Regelui Mihai, în 1947, gara regală a devenit gară prezidențială, începând cu 1950, cânt trenul regal oprea aici pentru liderul Gheorghe Gheorghiu-Dej.

În prezent, este gară de călători, folosită, ocazional, pentru trenuri sezoniere", a adăugat el.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close