Antena 3 CNN Actualitate Media România, în așteptarea marelui cutremur. Raed Arafat, la Sinteza zilei: ”Este cel mai grav mesaj care poate fi dat unei populații!””

România, în așteptarea marelui cutremur. Raed Arafat, la Sinteza zilei: ”Este cel mai grav mesaj care poate fi dat unei populații!””

România, în așteptarea marelui cutremur. Raed Arafat, la Sinteza zilei: ”Este cel mai grav mesaj care poate fi dat unei populații!””
Sursa foto: Foto captura Antena 3
25 Sep 2016   •   22:43

Raed Arafat a vorbit, la Sinteza Zilei, de la Antena 3, despre primele măsuri luate imediat după cutremurul de vineri noapte, care l-a surprins într-un hotel din Brașov, unde se afla într-o misiune cu pompierii de acolo. Secretarul de stat a afirmat că a simțit cutremurul și s-a speriat pe moment, cu atât mai mult cu cât și-a dat seama că în Vrancea situația ar putea fi mult mai gravă.

”La trei minute după ce l-am simțit am intrat în legătură telefonică cu colegii de la IGSU, de la Departamentul de Situații de Urgență, de la Dispeceratul integrat, de la Centrul de coordonare și de la Minister ca să încep să verific ce e în țară”, arătând că nu putea să nu fie îngrijorat în legătură cu ce se întâmplă în țară, dacă s-a simțit atât de puternic în Brașov.

”Din fericire informațiile au început să vină și mi-au spus că peste tot nu sunt probleme”, a spus Arafat, menționând însă ca excepție situația de la Iași, unde un bărbat care stătea la parterul unui bloc, a sărit pe geam, în stradă.

Cutremur în România. Seismul s-a resimţit în toată ţara

”Este cel mai grav mesaj care poate fi dat unei populații!”

Arafat a comentat, la Antena 3, atacul fără precedent la adresa Guvernului lansat chiar de către șeful Corpului de Control al premierului, care a scris pe Facebook că "dacă acest cutremur ar fi fost un exerciţiu privind pregatirea pentru un mare cutremur, acesta tocmai a eşuat, în aspecte elementare: informarea publicului şi coordonarea rapidă a reacţiei".

”Este cel mai grav mesaj care poate fi dat unei populații. Indiferent care este stadiul de pregătire, indiferent care este situația. În România putem proba oricând că pregătirea este în creștere. Totul depinde însă și de bani și de resurse. Nu stăm pe loc (...) Dacă era cineva din stradă, nu conta poate”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat spune că nu se poate vorbi despre un eşesc al autorităţilor pentru că nu a fost nevoie de nicio intervenţie în cazul seismului de 5,3 pe Richter.

Încercăm să ajungem cât mai repede la un nivel mult mai sigur. Dar acest lucru depinde de bani și de resursa umană. În ultima perioadă, chiar și pompierii recunosc că au primit mai mult din partea ministerului. S-au primit bani pentru dotari. Anul trecut am cheltuit 31 de milioane de euro din fonduri europene și am mai cheltuit vreo 8 milioane din banii ministerului. Anul asta sunt alocate fonduri speciale pentru echipamente și aparate de respirat”, a spus Raed Arafat.

×
Subiecte în articol: cutremur Mircea Badea Sinteza Zilei
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close