Antena 3 CNN Actualitate Primul oraş din România unde locuinţele vor fi încălzite cu tehnologia hidrogenului verde

Primul oraş din România unde locuinţele vor fi încălzite cu tehnologia hidrogenului verde

Locuinţele dintr-un oraş din România vor fi încălzite cu tehnologia hidrogenului verde, ca urmare a unui proiect al companiei de termoficare.

Primul oraş din România unde locuinţele vor fi încălzite cu tehnologia hidrogenului verde
Sursa foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Feb 2024   •   21:43

Compania de termoficare a orașului în cauză vrea să investească 127 milioane de lei pentru realizarea unei instalații de producție de hidrogen verde.

Compania plănuieşte să se doteze cu o instalație de producție hidrogen cu o capacitate de 10 MW, dar și de stocare a acestui gaz care, în amestec cu gazul metan, va produce energia termică necesară încălzirii locuințelor.

"Fabrica" de hidrogen nu va fi poluantă deoarece va funcţiona strict pe bază de apă care, după procedura de electroliză nu va avea nevoie de alte tratamente, şi va putea fi deversată în Criș, scrie Adevarul.

Această inovație reprezintă un pas semnificativ către o sursă de energie mai curată și durabilă, având un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

Pentru producţia de hidrogen, CET Oradea, căci despre acest oraş este vorba, va folosi apa din Crişul Repede

Proiectul deschide calea către explorarea și adoptarea tehnologiei hidrogenului verde în domeniul termoficării, cu posibilitatea extinderii acestui concept și în alte regiuni ale țării.

Investiția a primit, în faza de proiect, acordul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, iar finanțarea pentru fabrica de hidrogen ar urma să fie asigurată din fonduri europene.

Investiţia a fost aprobată, deja, de Consiliul Local Oradea şi urmează să fie depusă spre finanţare prin Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă (PNRR).
 

×
Subiecte în articol: Oradea tehnologie hidrogen verde
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close