Antena 3 CNN Actualitate Protest în Bucureşti. Palatul Parlamentului, încercuit de tineri care susţin protestele fermierilor şi transportatorilor

Protest în Bucureşti. Palatul Parlamentului, încercuit de tineri care susţin protestele fermierilor şi transportatorilor

Mai mulţi bucureșteni s-au adunat duminică seară în parcarea din faţa Palatului Parlamentului, acolo unde au început să circule cu mașinile în semn de solidaritate cu fermierii şi transportatorii.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Ian 2024   •   23:11

Unii dintre ei au adus şi pancarte prin care spun să susţin protestele fermierilor şi protestatarilor declanșate în mai multe zone din ţară.

Pentru a atrage atenţia șoferii claxonează şi circulă în cerc cu mașinile în parcarea din faţa Palatului Parlamentului. 

La faţa locului sunt prezente şi echipaje ale forțelor de ordine pentru a se asigura că protestul nu degenerează.

Demersul vine după ce în această seară după mai bine de patru ore de negocieri, fermierii şi transportatorii s-au confruntat cu o nouă dezamăgire la Ministerul Finanţelor. Discuțiile au eșuat, iar protestatarii au subliniat că nu vor renunța la proteste.

În GALERIA FOTO de mai jos puteţi urmări imagini de la protestul din Bucureşti

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Suntem pribegi în ţara noastră" | Negocieri eșuate din nou! Fermierii şi protestatarii anunţă continuarea protestelor

"Dragi colegi protestatari spontani. În urma întâlnirii cu domnul ministru al Finanţelor declarăm că nu s-a ajuns la niciun acord, motivând legislația europeană, prin acorduri asumate de România la Comisia Europeană.

Nu s-au găsit soluţii pentru reducerea cheltuielilor bugetare în toate domeniile. În concluzie, protestul nostru va continua la nesfârșit până ce aceste autorități vor înţelege că neputința dumnealor de a gestiona o ţară este reală", au spus liderii fermierilor şi transportatorilor.

Ministrul Finanţelor: "Rog prudenţă în analiza revendicărilor, că s-ar putea întoarce împotriva tuturor. Nu e de joacă" 

În replică, ministrul Finanţelor a însemnat la răbdare şi prudenţă.

Potrivit ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, revendicările fermierilor şi transportatorilor care au declanșat proteste în toată ţara nu se pot rezolva decât în urma unor discuții cu Comisia Europeană, mai ales având în vedere că unele din jaloane nu mai sunt negociabile în acest moment.

"Unele revendicări ale protestatarilor țin de unele facilitați fiscale în care România s-a angajat prin PNRR să le reglementeze într-un anume fel, lucru care s-a întâmplat prin Legea 296/2023 privind măsurile fiscal bugetare şi cele mai consistente sunt cele care țin de zona facilitaților din agricultură, industria alimentară şi construcții.

Ori noi ştim că acest lucru este cuprins în PNRR şi ştim că aceste jaloane sunt ireversibile şi nu se pot face modificări. Dar zona aceasta care ţine de decizia Comisiei Europene, cu toate că noi înţelegem şi suntem de acord trebuie prezentate Comisiei Europene pentru ca decizia care sa fi una care nu se întoarce împotriva dumnealor.

Am socotit că trebuie să fim foarte prudenți în analiza acestor revendicări şi să nu-i punem în dificultatea în care de exemplu subvențiile care se fac prin plăţi europene ar fi periclitate. Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană, nu sunt de joacă, pentru că ele vizează atât interesul dumnealor dar şi investițiile strategice ale României în infrastructura de autostrăzi, în modernizarea de scoli, în infrastructura spitalicească şi țin de reformele prin care ne-am angajat prin PNRR", a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, după discuțiile eșuate cu fermierii şi protestatarii.  

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close