Antena 3 CNN Actualitate Protocolul pentru recoltarea de plasmă va fi semnat astăzi, după 2 săptămâni în care ”a fost blocat de birocrația ministerului Sănătății”

Protocolul pentru recoltarea de plasmă va fi semnat astăzi, după 2 săptămâni în care ”a fost blocat de birocrația ministerului Sănătății”

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat că miercuri semnează Ordinul de Ministru prin care este stabilit protocolul de recoltare de plasmă autoimună de la pacienţii vindecaţi de COVID-19.

Protocolul pentru recoltarea de plasmă va fi semnat astăzi, după 2 săptămâni în care ”a fost blocat de birocrația ministerului Sănătății”
Sursa foto: pixabay
22 Apr 2020   •   11:41

Astfel, România este mai aproape de momentul în care plasma autoimună va fi folosită de medici pentru a-i trata pe cei infectaţi.

„Pentru plasmafereză trebuie două protocoale, trebuie protocol de recoltare, pentru care deja este stabilit la INHT şi dăm Ordin de Ministru, iar pentru tratament încă este la nivel de studiu şi o să trebuiască să obţinem un aviz de la Comisia de ATI, Comisia de patologie şi Comisia de Boli Infecţioase, că se va face sub formă de studiu, nefiind în ţara noastră până acum acest tip de tratament”, a declarat dr. Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, pentru Mediafax

„Astăzi vom da Ordinul cu protocolul de recoltare, nu ştiu şi dacă de administrare că aici sunt discuţii între anestezişti şi infecţionişti, să vedem cât de repede vom avea şi un protocol de administrare. Aici sunt discuţii în funcţie de ce fac şi alte state, unii fac prin studii clinice, alţii au dat la liber un protocol să-l poată folosi toată lumea, pe administrare încă nu s-a decis, pe recoltare totul este decis, astăzi se va da ordinul”, explică Nicolaie Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Două echipamente de recoltare a plasmei au fost deja instalate la Bucureşti şi la Iaşi şi în curând încă unul va fi instalat la Timişoara. Toate cele 3 echipamente au fost donate de o firmă privată printr-un acord cu Ministerul Sănătăţii.

”Echipamentele sunt automatizate și pot fi ușor utilizate. În momentul de față nu mai este atât de complicat să faci această colectare și administrare în condițiile în care există de peste 2 săptămâni un ghid european privind colectarea, testarea și administrarea sub minitorizare a acestei terapii”, a declarat Florin Hozoc, directorul firmei care importă imunoglobulină în România.

Inițial, Florin Hozoc a declarat că că ceea ce împiedică, în acest moment, începerea tratamentului este exact ghidul de recomandări prin care medicii sunt învățați cum să se colecteze, să se proceseze și să se administreze tratamentul. 

”Încă de pe 4 aprilie, Comisia Europeană, după consultarea tuturor celor 27 de țări membre, a aprobat acest ghid european și l-a transmis tuturor țărilor. Au trecut deja 2 săptămâni, România încă nu l-a transpus într-un ghid național. De asemenea, sunt aproape 10 zile de când medicii de la Institutul Național de Hematologie Transfuzională și medicii de la Terapie Intensivă din cadrul Ministerului Sănătății au transmis și ei ghidul național care transpune ghidul european. Undeva, aceste documente sunt blocate în birocrația ministerului Sănătății”, a declarat acesta. 

×
Subiecte în articol: recoltare plasma protocol
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close