Antena 3 CNN Actualitate Raluca Prună sfidează criza din sistemul judiciar. Ce conține circulara remisă magistraților

Raluca Prună sfidează criza din sistemul judiciar. Ce conține circulara remisă magistraților

Raluca Prună sfidează criza din sistemul judiciar. Ce conține circulara remisă magistraților
Sursa foto: Foto: Agerpres
13 Sep 2016   •   20:38

Ministrul Justiției Raluca Prună a transmis, luni, o circulară în sistem prin care îi anunță pe magistrații din România că niciun ban în plus nu se va da la salariu, din cei dați prin hotărâri judecărești, sfidând astfel solicitările judecătorilor și procurorilor, a anunțat Oana Zamfir, la Subiectiv/" title="subiectiv">Subiectiv, de la Antena 3.

Prin Adresa nr. 76400 din data de 12.09.2016, Ministerul Justitiei le-a comunicat magistraților că, începând din acest an, salariile și indemnizatiile judecatorilor și procurorilor vor fi cele prevăzute în actele normative, fără a fi incluse drepturile salariale stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecatorești, scrie luju.ro.

Cu alte cuvinte, una dintre principalele cereri cuprinse în Memorandumul însușit de zeci de instanțe și parchete, în care Ministerul Justiției era somat să țină cont de hotărârile judecatorești pronunțate în materie de drepturi salariale, a fost soluționata negativ, Raluca Prună informând că nu vor fi recunoscute drepturile salariale obținute prin hotărâri judecatorești.

Luni, la mai multe instanţe din ţară s-au anunţat proteste, cerându-se demisia ministrului Justiţiei şi solicitându-se Guvernului să se pună în executare hotărârile judecătoreşti privind salarizarea. Magistrații sunt nemulțumiți că nu au fost incluși în ordonanţa de urgenţă care prevede creşteri salariale pentru anumite categorii de bugetari.

În memorandumul semnat de magistrați se solicită ca celelalte puteri să asigure o independenţă reală a justiţiei, lipsită de orice tip de influenţe, directe sau indirecte, un cadrul legislativ coerent, stabil şi accesibil, suport financiar, logistic şi uman suficient pentru o justiţie eficientă, modernă şi de calitate.

 

×
Subiecte în articol: Subiectiv Oana Zamfir Raluca Prună
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close