Antena 3 CNN Actualitate Reacția Ungariei în scandalul steagurilor maghiare din Ținutul Secuiesc. Acuzații la adresa autorităților române

Reacția Ungariei în scandalul steagurilor maghiare din Ținutul Secuiesc. Acuzații la adresa autorităților române

Reacția Ungariei în scandalul steagurilor maghiare din Ținutul Secuiesc. Acuzații la adresa autorităților române
Sursa foto: Foto: Facebook/Dan Tanasa
15 Mar 2018   •   14:07

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, le-a cerut joi autorităţilor române să nu îi amendeze pe maghiarii care sărbătoresc pe 15 martie Ziua maghiarilor de pretutindeni, transmite MTI. 

Declaraţia sa survine după ce primarii din Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc au fost amendaţi miercuri cu câte 5.000 de RON întrucât nu au arborat drapelul României alături de cel al Ungariei, în contextul sărbătoririi Zilei maghiarilor de pretutindeni. 

'Astfel de amenzi sunt nedemne de un stat membru al Uniunii Europene şi nu au nimic în comun cu respectul reciproc. Maghiarii nu dăunează României prin comemorarea eroilor lor, iar astfel de gesturi de comemorare nu ar trebui perturbate', a declarat Peter Szijjarto, într-un comunicat. 

Prefectul judeţului Harghita şi cel al Covasnei au aplicat aceste amenzi invocând legea ce prevede că steagurile altor state pot fi arborate 'numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite'. 

La Odorheiu Secuiesc, primarul Arpad Galfi a declarat că oraşul nu a fost decorat cu simboluri ale statului ungar, ci ale naţiunii maghiare, pentru marcarea a 170 de ani de la Revoluţia de la 1848. 

Galfi a mai afirmat că steagul Ungariei este arborat pe sediul primăriei la 15 martie în semn de respect faţă de delegaţia oficială ungară condusă de secretarul de stat Miklos Soltesz, alături de drapelul naţional al României. 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close