Antena 3 CNN Actualitate Românul acuzat că a ucis fetiţa concubinei şi a ascuns-o sub canapea, într-un apartament din București, va fi extrădat din Olanda în România

Românul acuzat că a ucis fetiţa concubinei şi a ascuns-o sub canapea, într-un apartament din București, va fi extrădat din Olanda în România

Ilie Marcel Şerbuc, românul acuzat că a ucis-o pe fetiţa concubinei sale şi a ascuns-o sub canapea, va fi extrădat din Olanda în România.

Românul acuzat că a ucis fetiţa concubinei şi a ascuns-o sub canapea, într-un apartament din București, va fi extrădat din Olanda în România
de Georgiana Adam    |    16 Aug 2023   •   14:56

Tribunalul Amsterdam, în baza unui mandat european de arestare, a dispus, astăzi, predarea inculpatului Șerbuc Ilie Marcel, acuzat de uciderea unei minore de 12 ani, autorităților competente din România.

Decizia instanței din Olanda este definitivă. 

Acum urmează procedura de predare a inculpatului, procedură gestionată de Poliția Română. 

Autoritățile române estimează că inculpatul va fi adus în țară până la finalul lunii august.

Citește și: Ce făcea Marcel Şerbuc, suspectul crimei din Berceni, atunci când a fost prins

Motivarea instanţei în cazul lui Ilie Şerbuc

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Instanța a constatat anterior că condițiile generale de detenție din România presupun un risc real de tratament inuman sau degradant în sensul articolului 4 din Carta drepturilor fundamentale a UE (Carta) pentru persoanele deținute într-un penitenciar românesc, în special din cauza supraaglomerarea din penitenciare.

În scrisoarea din 12 iulie 2023 a comisarului șef al poliției penitenciare, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, scrie:

"Prin urmare, în cazul în care domnul [persoană reclamată] va fi transferat în România și plasat în arest într-o închisoare din România pentru a-și executa mandatul de arestare preventivă în timp ce în aşteptarea judecăţii, cel mai probabil va fi reţinut în ordinea închisorii Bucureşti-Rahova urmând a fi adus în fața judecătorului de fond la termenele de ședință stabilite de București organe judiciare (Tribunalul Bucureşti), pentru care s-a emis cerere de chemare în judecată pe numele său.
(...)

Având în vedere implementarea măsurilor cuprinse în Planul "2020-2025 Plan de acțiune elaborat în vederea executării hotărârii pilot în Rezmives și altele împotriva României, precum și a hotărârilor pronunțate în grupul de cauze [denumire] împotriva României", și numărul deținuților deținuți în prezent în custodia

Administrația Națională a Penitenciarelor ca urmare a politicilor de drept penal adoptate de către Statul Roman, Administraţia Naţională a Penitenciarelor garantează că deţinutul, pe toată durata pedepsei deţinutului, va beneficia de un minim spaţiu personal de 3 metri pătraţi, care include patul şi mobilierul aferent, dar nu și spațiul alocat instalației sanitare".

Pe baza unei evaluări globale a tuturor informațiilor de care dispune, instanța își asumă garanția prevăzută în garanția anterioară. 

Având în vedere acest angajament al autorităților române, instanța este de părere că nu există un risc real de tratament inuman sau degradant în sensul articolului 4 din Cartă după predare pentru persoana căutată. 

Într-adevăr, pericolul general asumat de instanță cu privire la condițiile de detenție din penitenciarele românești este exclus prin garanție cu privire la persoana reclamată. Prin urmare, condițiile de detenție nu împiedică predarea", se arată în motivarea instanţei.

Ministrul Justiţiei: "De la începutul mandatului, este al doilea fugar pentru care instanțele europene decid predarea către autoritățile române"

"Ca ministră a Justiției, ca om politic, ca mamă rămân preocupată de astfel de cazuri și voi recurge în continuare la toate instrumentele legale pentru a găsi soluții. 

Îmi doresc ca inculpatul să fie predat cât mai rapid în România, să fie anchetat de organele de urmărire penală și judecat de instanțele de judecată naționale. 

Orice măsuri sau pedepse s-ar stabili în cauză, acestea trebuie să fie executate în România. 

Este un gest de normalitate într-o societate democratică. Sub nicio formă nu trebuie să permitem sustragerea de la răspunderea în fața justiției naționale. 

De la începutul mandatului, este al doilea fugar pentru care instanțele europene decid predarea către autoritățile române", a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Filmul tragediei din Berceni, unde o fată de 12 ani a fost găsită moartă în lada de la pat

Au fost prelevate probe de la fața locului timp de zeci de ore, iar apartamentul a fost sigilat.

17 aprilie - Bunica fetiţei discută pe WhatsApp pentru ultima dată cu mama copilei şi stabilesc să se întâlnească pe 21 aprilie

21 aprilie - Ana Maria şi mama ei nu ajung la întâlnirea cu bunica, aceasta încearcă să le contacteze, fără succes

5 mai - Tatăl biologic al fetiţei reclamă dispariţia ei la Secţia 24 Poliţie Bucureşti, de acolo este îndrumat către Poliţia Capitalei

3 iunie - Proprietarul apartamentului descoperă cadavrul fetiţei sub canapea

4 iunie - Anchetatorii recoltează probe ADN de la tatăl fetiţei şi de la bunica ei

6 iunie - Probele ADN confirmă că trupul neînsufleţit găsit în canapea este al fetiţei de 12 ani.

Dacă sunteţi victimă a violenţei domestice sau martor al unor astfel de abuzuri, puteţi cere ajutor la numărul de telefon 0 800 500 333. Serviciul este gratuit şi disponibil 24 de ore din 24. 

În ajutorul victimelor sunt pregătite să intervină 42 de echipe formate din specialişti din mai multe instituţii ale statului, echipe aflate atât în Bucureşti cât şi în toate cele 41 de judeţe ale ţării.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close