Antena 3 CNN Actualitate Ce ar ascunde acuzația Rusiei, conform căreia Ucraina ar găzdui laboratoare de cercetare a armelor biologice

Ce ar ascunde acuzația Rusiei, conform căreia Ucraina ar găzdui laboratoare de cercetare a armelor biologice

Regatul Unit este "foarte îngrijorat" de faptul că Rusia ar putea recurge la arme chimice în Ucraina.

Ce ar ascunde acuzația Rusiei, conform căreia Ucraina ar găzdui laboratoare de cercetare a armelor biologice
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Mar 2022   •   17:41

Ar fi o "greșeală gravă din partea Rusiei, adăugându-se la greșelile grave care au fost deja făcute de Putin", a spus ministrul britanic de externe, Liz Truss, conform CNN.

Comentariile sale vin după ce Casa Albă a avertizat, miercuri că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina sau ar putea pune în scenă o operațiune "false flag", menită să demonstreze că Ucraina folosește astfel de arme. 

"Am mai văzut Rusia folosind aceste arme pe câmpul de luptă", a continuat Truss, după ce Casa Albă a acuzat, la rândul său, că Moscova ar fi utilizat în trecut astfel de mijloace de luptă interzise.

De asemenea, Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a respins drept falsă informația, propagată de instituții mass-media din Rusia și China, potrivit cărora SUA ar fi controlat în Ucraina laboratoare pentru dezvoltarea armelor biologice.

Acuzația privind armele biologice din Ucraina ar pregăti terenul pentru utilizarea armelor chimice în această țară

O nouă teorie conspiraționistă a fost intens promovată în aceste zile de presa rusă și chineză.

Conform acestor relatări, SUA ar opera laboratoare de arme biologice în Ucraina.

Publicații precum Sputnik dar și agenția de stat TASS au publicat astfel de materiale, care au fost ulterior invocate în declarațiile oficialilor ruși.

”În aceste zile, a fost confirmată suspiciunea pe care ne-am exprimat-o în mod repetat (...) în legătură cu activitățile Statelor Unite, de dezvoltare a unor materiale biologice de uz militar în Ucraina", a spus  Maria Zaharova, purtător de cuvânt al ministerului rus de externe.

Zaharova a afirmat în mod fals că activitățile SUA în Ucraina, în domeniul armelor biologice, au fost recunoscute chiar de subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland.

Într-o audiere în Congres, Nuland s-a referit, într-adevăr, existența unor laboratoare de cercetare biologică în Ucraina, dar nu a spus nimic de vreo implicare a Statelor Unite în activitățile acelor facilități și, mai mult, și-a exprimat temerile că Rusia le-ar putea folosi. 

"Ucraina are facilități de cercetare biologică, în legătură cu care suntem acum destul de îngrijorați că trupele ruse ar putea încerca să le preia. Lucrăm cu ucrainenii pentru a preveni ca oricare dintre aceste materiale de cercetare să cadă în mâinile forțelor ruse",  a declarat Victoria Nuland.

×
Subiecte în articol: Ucraina arme chimice Rusia
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close