Antena 3 CNN Actualitate Salariul secretizat, încasat în patru ani de un director bugetar: "Poate da din pix milioane de euro spre firme fantomă"

Salariul secretizat, încasat în patru ani de un director bugetar: "Poate da din pix milioane de euro spre firme fantomă"

Salariul unui fost director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială, angajat la stat în domeniul cercetării, a fost făcut public. Mulți români și-ar dori un asemenea venit.

Salariul secretizat, încasat în patru ani de un director bugetar: "Poate da din pix milioane de euro spre firme fantomă"
Sursa foto: Profimedia Images
de Ioana Mircea    |    10 Oct 2023   •   13:07

Directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială, suspendat din funcție după trimiterea în judecată de DNA, a avut în perioada 2018-2021 venituri brute lunare cuprinse între 18.620 lei și 23.307 lei pe lună, respectiv un milion de lei în patru ani.

"După cum se vede, salariul nu este mic, dar un milion de lei în patru ani este cam puțin pentru cineva care poate da din pix milioane de euro spre firme fantomă. A durat peste un an în instanțe să îi fac să respecte o lege de transparență și bun simț care, pe hârtie, dă oricărui cetățean român dreptul de a accesa informațiile de interes public din instituțiile românești.

Citește și: Câte ore trebuie să lucrezi pentru a câștiga lunar un salariu de 3.300 de lei

În realitate însă, la fel ca multe alte drepturi constituționale, e doar pe hârtie. Dacă vrei să fie respectat, trebuie să mergi în instanțe, să îți iei avocat, ba chiar să riști să pierzi și să plătești tu cheltuieli de judecată (fiindcă unii judecători consideră că salariul directorului unei instituții publice reprezintă «date personale» nu informații de interes public)”, a precizat politicianul Claudiu Năsui.

Totodată, acesta a afirmat că "statul român are circa 50 de astfel de institute de cercetare. Dincolo de lipsa rezultatelor notabile, se remarcă practica secretizării salariilor directorilor”, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: salariu director bugetar
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close