Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Medicul Adrian Marinescu, despre simptomele specifice malariei: "Ne pot pune viața în pericol"

Medicul Adrian Marinescu, despre simptomele specifice malariei: "Ne pot pune viața în pericol"

Medicul Adrian Marinescu a vorbit, la Antena 3 CNN, despre cum ne putem proteja de malarie, precum și despre simptomele specifice acestei boli, care ar trebui să ne trimită de urgență la medic.

Medicul Adrian Marinescu, despre simptomele specifice malariei: "Ne pot pune viața în pericol"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Feb 2024   •   14:08

În ultimele trei luni, au fost depistate 11 cazuri de malarie în România.

Cel mai nou caz se referă la fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, care a murit, de asemenea, de malarie, după o călătorie în Zanzibar. 

Deși s-a simțit rău, femeia a crezut că este doar o simplă răceală, însă totul s-a transformat într-o tragedie.

Medicul Adrian Marinescu, director medical al Spitalului Matei Balș din București, a vorbit, la Antena 3 CNN, despre această boală și despre cum ne putem proteja.

Citește și: Medicii legiști au descoperit cauza morții Cameliei Tișe! Fosta soție a președintelui CJ Cluj a murit de malarie

"Nu este un lucru cu care ar trebui să glumim. Primul lucru pe care trebuie să-l fac atunci când planific o vacanță într-o zonă exotică este să merg la o consultație, la cabinetul de medicină a călătorului, unde se vor stabili pașii necesari.

În cazul malariei, nu vorbim, din păcate, despre un vaccin, ci despre profilaxie. 

Pe lângă malarie, sunt multe boli pe care le putem considera tropicale sau exotice. Dacă ne referim la malarie, în multe cazuri vorbim despre complicații și despre o formă prelungită.

În momentul în care diagnosticul nu este descoperit la timp și ne gândim că este o simplă răceală, s-ar putea ca acele complicații să ne pună viața în pericol", a spus medicul, la Antena 3 CNN.

Simptome malarie

Specialistul subliniază că simptomele acestei boli pot fi confundate cu cele ale unei răceli, însă dacă știm că ne-am întors recent dintr-o zonă tropicală, atunci trebuie să ne prezentăm de urgență la medic. 

"În momentul în care am venit de puțină vreme dintr-o zonă tropicala sau subtropicală și am o simptomatologie acută, care poate să semene cu o răceală sau cu o gripă, evident că voi merge la un consult, la cel mai apropiat spital de boli infecțioase.

Putem vorbi despre malarie sau despre o boală care poate să fie similară. Profilaxia și partea de prevenție trebuie să fie respectate înainte de plecarea în vacanță, este foarte important", a mai spus medicul Adrian Marinescu, la Antena 3 CNN.

Institutul Național de Sănătate Publică a transmis o informare privind situația cazurilor de malarie în România.

În luna ianuarie a anului 2024 au fost raportate 9 cazuri de malarie cu istoric de călătorie în țări endemice de malarie din Africa. Cinci cazuri au istoric de călătorie în Tanzania-Zanzibar, din care 2 au decedat.

Situația cazurilor și deceselor înregistrate în ultimii cinci ani

  • În 2019 au fost confirmate 22 de cazuri, dintre care zero decese
  • În 2020  a fost confirmat un caz, fără deces
  • În 2021  au fost confirmate 11 cazuri, dintre care un deces
  • În 2022  au fost confirmate 25 de cazuri, dintre care zero decese
  • În 2023  au fost confirmate 33 de cazuri, dintre care un deces

"Întrucât malaria este o boală care poate avea evoluție severă, care se poate solda cu deces, recomandăm persoanelor care urmează să efectueze o călătorie internațională să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaționale, cu 4-6 săptămâni înaintea călătoriei, în vederea obținerii tuturor informațiilor necesare pentru menținerea stării de sănătate pe parcursul călătoriei.

Schema de vaccinare înaintea unei călătorii internaționale este PERSONALIZATĂ și este recomandată de medic, în funcție de destinație, durata călătoriei, vaccinări obligatorii/recomandate în zona respectivă, riscurile de îmbolnăvire specifice zonei.

Dacă veți călători în străinătate este recomandat să:
– vă programați (inclusiv copiii) la o consultație la medicul dumneavoastră de familie pentru evaluarea stării de sănătate, cu câteva săptămâni înaintea călătoriei;
– vă informați care sunt tipurile de vaccinuri/medicația profilactică ce trebuie administrate înainte sau în timpul călătoriei dumneavoastră și puteți face acest lucru adresându-vă unui cabinet de vaccinări internationale selectat din lista disponibilă la următorul link: https://insp.gov.ro/wp-content/uploads/2024/01/Lista-cabinetelor-de-vaccinari-internationale.pdf  iar măsurile recomandate călătorilor în zonele endemice pentru malarie pot fi consultate accesând https://insp.gov.ro/download/malaria-recomandari-pentru-calatori/ ", transmite Institutul Național de Sănătate Publică

×
Subiecte în articol: malarie simptome Dr Adrian Marinescu
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close