Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Năutul, un izvor de sănătate. Beneficii nebănuite pentru cei care îl introduc în alimentație

Năutul, un izvor de sănătate. Beneficii nebănuite pentru cei care îl introduc în alimentație

Boabele de năut pot fi considerate aur curat pentru sănătate, datorită conținutului lor bogat de nutrienți.

Năutul, un izvor de sănătate. Beneficii nebănuite pentru cei care îl introduc în alimentație
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Feb 2024   •   08:00

Boabele de năut conțin numeroase vitamine și minerale, fiind adevărate comori pentru sănătate.

Năutul este o plantă din familia leguminoaselor, cu frunze compuse, flori liliachii sau albe și fructe păstăi, care conțin semințe de formă sferică neregulată.

Deși a devenit popular în întreaga lume, năutul este specific mai ales bucătăriilor orientale, unde se prepară celebrul falafel.

Chiftelele realizate din năut sunt excelente în perioadele de post sau pentru persoanele vegane ori vegetariene, înlocuind cu succes carnea.

Citește și: Alimentul banal considerat aur curat pentru sănătate. Este îndrăgit de români și se prepară ușor acasă

Boabele de năut pot fi folosite, de asemenea, într-o varietate de preparate, precum hummus, tocănițe sau salate.

O cană de năut are aproximativ 15 grame de proteine, reprezentând aproape 26% din cantitatea recomandată de proteine pentru bărbați și 32% din necesarul recomandat de proteine în cazul femeilor.

Astfel, conținutul bogat de proteine face ca boabele de năut să înlocuiască excelent carnea, fiind ideale pentru vegani și vegetarieni.

Năutul este, de asemenea, o sursă excelentă de fibre, cu rol în reglarea glicemiei, prevenirea constipației și reducerea nivelului colesterolului.

Năutul este bogat în complexul de vitamine B, inclusiv când vine vorba de conținutul de acid folic (vitamina B9), riboflavină (vitamina B2), acid pantotenic (sau vitamina B5) și piridoxină (numită și vitamina B6).

Acidul folic este un nutrient vital pentru creier și pentru sănătatea sistemului nervos, pentru producția de globule roșii (eritrocite) din sânge, pentru sănătatea sistemului cardiovascular și pentru sănătatea sistemului reproducător.

O singură cană de năut fiert va asigura aproape 90% din necesarul tău zilnic de acid folic, notează doc.ro.

×
Subiecte în articol: năut beneficii sănătate
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close