Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ce pot folosi românii în loc de ulei. E o variantă mult mai ieftină. "Se găsește în comerț"

Ce pot folosi românii în loc de ulei. E o variantă mult mai ieftină. "Se găsește în comerț"

Uleiul este unul dintre produsele alimentare care s-a scumpit cel mai mult în ultima perioadă, iar românii caută soluţii mai ieftine pentru a-l înlocui.

Ce pot folosi românii în loc de ulei. E o variantă mult mai ieftină. "Se găsește în comerț"
Sursa foto: pexels.com/Rodnae Productions
de Georgiana Adam    |    03 Apr 2023   •   12:00

După ce preţul uleiului de floarea-soarelui a crescut în ultima perioadă, cel mai ieftin sărind de 10 lei litrul, românii şi mai ales gospodinele au început să vâneze ofertele la acest produs, dar şi să caute alternative mai ieftine.

Gospodinele caută produse care să înlocuiască uleiul de gătit, produs pe care îl folosesc zilnic la prepararea mâncărurilor şi care s-a scumpit cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit cifrelor INS.

Spre exemplu Gina Bradea, celebra bucătăreasă, spune însă că există alternative pentru uleiul de floarea-soarelui, care sunt şi mai sănătoase, de aceea românii nu ar trebui să se panicheze.  

Astfel, cea mai ieftină alternativă pentru uleiul de gătit ar fi untura de porc, este de părere Gina Bradea, unul dintre cele mai cunoscute nume din zona de cooking online.

Citeşte şiAlimentele care s-au scumpit cu peste 50% în ultimul an. Cifrele oficiale ale INS

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

De asemenea, mai există şi untura de raţă, de gâscă, sau uleiul de rapiță, şi cel de palmier, dar acestea au un preţ mai mare. 

Untura de porc însă este ideală pentru gătit. În ce priveşte preţul, 500 de grame de untură de porc costă circa 10 lei. 

"Se găsește slănină în comerț, este slănină de porc și aceasta se topește acasă. 

Din carnea de pasăre, din nou, putem face untură. În general se găsește la spate, la burtă. Când se taie pasărea se vede că este multă grăsime, aceea se topește și se pune la gătit. 

Pentru o familie cu patru persoane, să spunem undeva la 5-6 kilograme de slănină ar ajunge o lună de zile", spune Gina Bradea, vlogger, potrivit foodstory.ro.

Alimentele care s-au scumpit cu peste 50% în ultimul an

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 15,5% în februarie, anunţa în martie INS, după ce scăzuse în luna ianuarie, iar scumpiri dramatice s-au înregistrat la cele mai importante produse alimentare.

Începând cu luna decembrie 2022, rata inflației din ţara noastră a început să scadă uşor, dar creșterile foarte mari ale prețurilor la alimente de baza îi determină în continuare pe români să cumpere mai puțină mâncare. 

Și vânzătorii resimt chibzuința cumpărătorilor. Cei mai vulnerabili în fața prețurilor mari sunt pensionarii.

În decembrie 2022, rata inflaţiei a ajuns la 16,4%, de la maximul anului 2022, de 16,8%, înregistrat în luna noiembrie. În prima luna a anului 2023, rata inflației a scăzut până la 15,1%. 

Chiar și așa, cifrele sunt aproape duble față de februarie 2022, atunci când rata inflației din România a ajuns la 8,5%. Timp de un an, am văzut preţuri-record la produsele de bază, preţuri care nu vor scădea nici în 2023.

Din contră, acestea urmează să crească şi mai mult, ritmul de creştere fiind, însă, unul mai lent. 

În luna ianuarie, cel mai mult s-a scumpit zahărul, al cărui preț a crescut cu 63% faţă de ianuarie 2022. 

Untul s-a scumpit cu 47%, făina - cu 31%, cartofii – 35%, uleiul – 34%, gazele – 28%, energia electrică – 21%.

Ce produse s-au scumpit cel mai mult - Februarie 2022 / Februarie 2023

- Zahăr + 63,56%

- Unt +44,85% 

- Ulei +29,52%

- Făină +26,85%

- Cartofi +34,82% 

- Lapte de vacă +32,39%

- Gaze +41,94

- Energie electrică +27,20%.

×
Subiecte în articol: ulei ulei de floarea-soarelui untura
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close