Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Doctor Tudor Ciuhodaru: "Momentul ideal pentru masa de Paște". Zece reguli pentru a nu ajunge la Urgențe

Doctor Tudor Ciuhodaru: "Momentul ideal pentru masa de Paște". Zece reguli pentru a nu ajunge la Urgențe

Doctorul Tudor Ciuhodaru a oferit zece sfaturi pe care românii ar fi bine să le respecte pentru a nu ajunge la Urgențe de Paște.

Doctor Tudor Ciuhodaru: "Momentul ideal pentru masa de Paște". Zece reguli pentru a nu ajunge la Urgențe
Sursa foto: Facebook |Tudor Ciuhodaru
de Ioana Mircea    |    04 Mai 2024   •   19:10

"Moderaţia trebuie să fie cheia alimentației. În caz contrar, veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi", a precizat doctorul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Pentru a evita situațiile care ar putea duce o persoană în starea în care este nevoie intervenția de urgență a medicilor, medicul a venit cu o serie de recomandări pentru a avea un Paște liniștit.

1. Nu daţi startul la supraalimentare imediat după slujbă, ci aşteptaţi până dimineaţă sau, chiar mai bine până la orele prânzului.

2. Alimentele trebuie introduse treptat, după regula "nu toate deodată”. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmate dă o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au ţinut post trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob.

3. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment concentrat, considerând concentrat orice aliment cu excepţia fructelor şi legumelor, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă, al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.

4. Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita senzația de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice.

5. Indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.

6. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecțiuni digestive, metabolice (diabet, gută) sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igieno-dietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos.

7. Pacienţii cu afecțiuni metabolice (diabet) vor respecta indicațiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând până la comă.

8. Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grăsimi iar întreruperea medicației este contraindicată pentru că duce la complicaţii şi decompensări. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital.

9. Cei cunoscuţi cu alergii alimentare vor avea grijă la produsele consumate, vor avea medicaţia de urgenţă şi se vor prezenta la spital în cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii.

10. Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a mânca sau bea în exces.

×
Subiecte în articol: masa paste dr. Tudor Ciuhodaru
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close