Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Legea asistenței medicale mobile, ignorată de Minister: Sute de mii de români nu au acces la servicii medicale de bază

Legea asistenței medicale mobile, ignorată de Minister: Sute de mii de români nu au acces la servicii medicale de bază

Sute de mii de oameni nu au astăzi acces la servicii medicale de bază. O statistică a Ministerului Sănătății punctează că în 328 de localități din România nu există nici măcar medic de familie, practic, peste 500.000 de oameni din aceste localității, copii mici, bătrâni, oameni în nevoie trebuie să meargă zeci de kilometri pentru a primi un consult de bază sau o rețetă.

Legea asistenței medicale mobile, ignorată de Minister: Sute de mii de români nu au acces la servicii medicale de bază
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Emanuel Titus Iliesi
de Georgiana Adam    |    16 Ian 2024   •   09:02

Asta pentru că deși există o lege prin care aceștia ar putea beneficia de asistență medicală mobilă, ea este blocată din cauza lipsei normelor de elaborare.

În acest context, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a dat Ministerul Sănătății în judecată! Legea nr. 65 din 22 martie 2022 are ca scop furnizarea de servicii medicale, în regim mobil, în zone cu acoperire deficitară a serviciilor de sănătate, pentru prevenție și profilaxie, screening-ul afecțiunilor medicale cele mai prevalente, control medical periodic, general și de specialitate, precum și livrarea medicamentelor din programele naționale de sănătate, la domiciliu.

Legea ar fi trebuit să beneficieze de norme de aplicare până la data de 09.05.2022, dar nici măcar astăzi astea nu există.

FACIAS a dat în judecată Ministerul Sănătății și cere elaborarea de urgență a normelor de aplicare tocmai pentru ca cetățenii din zone defavorizate să poată beneficia de îngrijire medicală.

×
Subiecte în articol: FACIAS Ministerul Sănătății
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close