Antena 3 CNN Actualitate Schema jafului cu dezinfectanți. Cum au decurs, în documente, afacerile patronului firmei Hexi Pharma

Schema jafului cu dezinfectanți. Cum au decurs, în documente, afacerile patronului firmei Hexi Pharma

Schema jafului cu dezinfectanți. Cum au decurs, în documente, afacerile patronului firmei Hexi Pharma
Sursa foto: Foto: pixabay.com
04 Mai 2016   •   16:20

Jurnaliștii de la riseproject.ro au publicat pe site mai multe scheme și informații care arată cum au decurs, în documente, afacerile patronului firmei Hexi Pharma, Dan Condrea.

Gazeta Sporturilor a dezvăluit că dezinfectanții vânduți de Condrea au fost diluați și de zece ori. Practic, Condrea a câștigat la două mâini: cu una a umflat prețul de achiziție a materiei prime de zece ori, cu cealaltă a diluat dezinfectantul de zece ori. Profitul? De 100 de ori mai mare.

Cât costă la sursă

În anii 2008 și 2009, prin zeci de tranzacții cu frecvență lunară, Dan Alexandru Condrea a cumpărat câteva tone de dezinfectanți din Germania. Două substanțe de bază folosite în soluții antiseptice l-au interesat pe afacerist în mod special: clorhexidin digluconat și PVP-Iodine.

Corporațiile Evonik Industries și Basf, adică furnizorii nemți, au vândut dezinfectanții către o firmă offshore din Cipru, CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Ltd, controlată de Dan Alexandru Condrea. Un litru de clorhexidin digluconat vândut de nemți a costat 7,9 euro. Pentru PVP-Iodine, prețul a variat între 15 euro și 15,9 euro pe litru.

Afacerea era profitabilă oricum: dintr-un litru de clorhexidin digluconat adus din Germania, diluat și preparat în România, Condrea producea chiar și 50 de litri de Clorhexin B sau A – dezinfectanții finali care ajungeau în spitalele noastre la prețuri de peste 9 euro pe litru.

Schema era simplă. Condrea cumpăra de la nemți prin offshore-ul cipriot, apoi revindea substanțele către firma lui fanion din România, fabrica de dezinfectanți Hexi Pharma.  Pe hârtie, de la offshore la SRL-ul Hexi Pharma, prețul a suferit mutații majore.

Mai multe informații pe Rise Project.

×
Subiecte în articol: Dan Condrea patronul Hexi Pharma
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close