Antena 3 CNN Actualitate Sindicatele din Educație cer demisia ministrului de Finanțe, în contextul creșterii salariilor profesorilor: "Este o bătaie de joc"

Sindicatele din Educație cer demisia ministrului de Finanțe, în contextul creșterii salariilor profesorilor: "Este o bătaie de joc"

Sindicatele din Educație cer demisia ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, pe care-l acuză că a generat haos cu majorările de salarii ale profesorilor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Dec 2023   •   16:26

Ministrul Marcel Boloș, care spune că a făcut noapte albă pentru bugetul pe anul viitor, a trecut o majorare de doar 8% a salariilor încasate de profesori.

Abia în a doua variantă a ordonanței apare creșterea corectă a salariilor, de 13% de la 1 ianuarie.

"Din punctul meu de vedere, domnul Boloș ar trebui să plece acasă.

În condițiile date, este o bătaie de joc la adresa a peste 300.000 de angajați din învățământ și este un semn de întrebare la adresa guvernului și nu numai", a spus Marius Nistor, președintele FSE "Spirul Haret".

Citește și: Cine este șeful-moșier de la Ministerul Finanțelor anchetat de DNA. Averea sa a crescut considerabil în ultimii doi ani 

Profesorii ar urma să primească 13% majorare salarială de la 1 ianuarie 2024

Inițial, Guvernul pusese în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care prevedea o creștere de doar 8%. Scuza a fost că cineva a încurcat proiectele.

Profesorii primesc de la 1 ianuarie o majorare a salariului de doar 13% și restul, de 7%, în iunie, potrivit unui proiect de OUG.

Documentul prevede o creștere mai mică și pentru bugetul Educației. Doar 10%, nu 15%, așa cum era prevăzut în Legea Educației.

Inițial, în proiectul de OUG pus în dezbatere publică, majorarea pentru dascăli era și mai mică, de 8%.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat că, inițial, a fost publicată "dintr-o eroare” o variantă mai veche a proiectului.

În schimb, salariilor demnitarilor vor crește cu 5%, odată cu veniturile tuturor angajaților din sectorul bugetar. Premierul Marcel Ciolacu spusese că cei cu funcții înalte în stat nu vor primi majorări.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close