Antena 3 CNN Actualitate Social Deşi Arhiepiscopia Sibiului se opune, documentarul ”Arsenie. Viața de apoi” va fi difuzat la Astra Film Festival

Deşi Arhiepiscopia Sibiului se opune, documentarul ”Arsenie. Viața de apoi” va fi difuzat la Astra Film Festival

Astra Film Festival a anunțat că va difuza documentarul ”Arsenie. Viața de apoi”, în ciuda faptului că Arhiepiscopia Sibiului a solicitat public ca acest film să nu fie proiectat.

Deşi Arhiepiscopia Sibiului se opune, documentarul ”Arsenie. Viața de apoi” va fi difuzat la Astra Film Festival
Sursa foto: Doxologia.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Sep 2023   •   13:54

Organizatorii Festivalului Astra Film (AFF) de la Sibiu au transmis că vor difuza documentarul ”Arsenie. Viaţa de apoi”, în ciuda faptului că Arhiepiscopia Sibiului a cerut ca acest film să nu fie proiectat.

”În atenţia celor care solicită ca filmul "Arsenie. Viaţa de apoi", de Alexandru Solomon, să fie retras din cadrul festivalului Astra Film 2023.

Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază. Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puţin vreun film din selecţia festivalului.

Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice.

Citește și: Proiecția documentarului „Arsenie. Viața de Apoi“, anulată la Arad din cauza amenințărilor: "Venim acolo și va fi circ!"

Cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură, este neconstituţională (vezi Art. 29, referitor la libertatea conştiinţei şi Art. 30, referitor la libertatea de exprimare) şi, nu în ultimă instanţă, atentează la dreptul şi libertatea publicului de a viziona un film", au transmis marţi, organizatorii AFF, scrie Agerpres.

Organizatorii au mai transmis că reprezentanții Mitropoliei Ardealului sunt invitați la proiecția documentarului, dar și la dezbaterea organizată la final.

”Astra Film Festival respectă inclusiv punctul de vedere al celor care critică filmul "Arsenie. Viaţa de apoi". Oricine are dreptul să critice orice, inclusiv un film din selecţia festivalului.

De aceea, fiecare film din programul AFF este urmat de dialoguri între realizatori şi public.

De aceea vom organiza o dezbatere şi după proiecţia acestui film, la care am invitat să participe inclusiv reprezentanţi ai Mitropoliei Ardealului”, mai precizează cei de la AFF.

"Facem apel la înţelepciune"

AFF a atras atenția, de asemenea, că în cadrul festivalului a fost proiectat, în trecut, un alt film despre Arsenie Boca, realizat de Nicolae Mărgineanu, care s-a bucurat de un mare succes.

”Dând dovadă de deschidere totală şi respectând cu stricteţe libertatea de exprimare, Astra Film Festival nu a atentat niciodată şi nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române.

În urma cu 10 ani, am prezentat un alt film despre Arsenie Boca, realizat de Nicolae Mărgineanu, având o perspectivă şi o abordare diferită, o producţie care a avut un succes extraordinar", spun cei de la AFF.

Organizatorii AFF fac apel la ”înţelepciune” și speră să nu se ajungă la un "scandal public".

"Facem apel la înţelepciune. Pentru noi, AFF2023 este o ediţie aniversară. şi facem cu atât mai mult acest apel. Să nu uităm că trăim în oraşul culturii, al pluralismului etnic şi religios, al pluralismului de creaţie şi interpretare.

Toate acestea sunt posibile tocmai din respect pentru diferenţele de interpretare şi în respect pentru libertatea de exprimare, de credinţă şi de creaţie artistică”, au arătat cei de la AFF.

Arhiepiscopia Sibiului a criticat dur documentarul lui Alexandru Solomon, într-o Scrisoare deschisă, comunicată luni seara, pe site-ul Mitropoliei Ardealului, şi acuză că "filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor şi valorile lui spirituale.

Viaţa părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare şi jignire a mii şi mii de credincioşi ai Bisericii Ortodoxe", potrivit Agerpres.

×
Subiecte în articol: documentar Arsenie Boca Alexandru Solomon
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close