Antena 3 CNN Actualitate Social Cumularea pensiilor cu alte venituri în 2024. Noi reguli pentru pensionarii români

Cumularea pensiilor cu alte venituri în 2024. Noi reguli pentru pensionarii români

Au apărut noi reguli pentru cumulul pensiei cu salariul sau alte venituri. Acestea vor intra în vigoare în acest an. Legea 360/2003 aduce modificări importante privind sistemul public de pensii.

Cumularea pensiilor cu alte venituri în 2024. Noi reguli pentru pensionarii români
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Ian 2024   •   22:30

Noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), care va intra în vigoare din toamnă, va permite, în continuare, cumularea pensiilor cu alte venituri, doar că se raportează diferit la veniturile ce pot fi obținute.

Față de prevederile actualei legi a pensiilor, noua lege a pensiilor stabilește, la articolul 105, o regulă specială: pensia va putea fi cumulată doar cu acele venituri pentru care se datorează obligatoriu contribuții de asigurări sociale (CAS), conform Codului fiscal.

"În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, precum și persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, și care datorează contribuția de asigurări sociale, indiferent de nivelul acestora, cu excepția:

a) soțului supraviețuitor beneficiar al unei pensii de urmaș care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d), mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;

b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d)", se arată la art 105 din noua lege a pensiilor, care ar urma să intre în vigoare în luna septembrie 2024.

Potrivit Codului Fiscal actualizat pe 2024, veniturile pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale sunt cele prevăzute la art. 137:

"Art. 137. - Categorii de venituri supuse contribuţiilor de asigurări sociale

(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul public de pensii, prevăzuţi la art. 136, datorează, după caz, contribuţii de asigurări sociale pentru următoarele categorii de venituri:

a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;

b) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67;

c) indemnizaţii de şomaj;

d) indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate”.

Citeşte şiMinistrul Muncii, anunț important pentru toți pensionarii români: ”Se întâmplă de astăzi!”

Atât timp cât beneficiarul plătește CAS aferent veniturilor de mai sus, le poate cumula cu pensia.

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close