Antena 3 CNN Actualitate Social Raluca Turcan caută soluții pentru stoparea evaziunii fiscale în rândul bonelor

Raluca Turcan caută soluții pentru stoparea evaziunii fiscale în rândul bonelor

Ministrul Muncii vrea să găsească toate bonele evazioniste din România care muncesc la negru. Raluca Turcan s-a plâns pe Facebook că trebuie o reglementare mai dură după ce a descoperit că doar 37 de bone lucrează legal și plătesc taxe.

Raluca Turcan caută soluții pentru stoparea evaziunii fiscale în rândul bonelor
Sursa foto: Hepta
de Viorel Aydan Cioroi    |    12 Aug 2021   •   13:47

Ministrul anunță pe Facebook pregătirea unor noi reglementări legislative prin care se va flexibiliza profesia de bonă, în condițiile în care, la nivel național există doar 37 de bone care lucrează cu forme legale.

”Pregătim modificări legislative care să flexibilizeze profesia de bonă și care să asigure un acces mai facil al familiilor la serviciile de îngrijire și supraveghere a copilului pe timp de zi”, transmite Raluca Turcan.

Într-o întâlnire pe care a avut-o cu reprezentanții asociațiilor profesionale, cât și a mai multor instituții publice, ministrul a discutat despre corectarea legislației care prevede activitatea de bonă. Raluca Turcan anunță că deja sunt gata două acte normative care să simplifice reglementarea acestei activități.

”În cadrul întâlnirii de astăzi cu reprezentanți ai asociațiilor profesionale și ai mai multor instituții publice: ANDPDCA, Inspecția Muncii, ANOFM, Autoritatea Națională pentru Calificări, am discutat mai multe variante de lucru pentru corectarea disfuncționalităților legislației actuale privind bonele”, adaugă ministrul.

În România există în prezent, aproximativ 1,2 milioane de persoane care desfășoară activități casnice și care, totodată lucrează la negru.

”Deși există o lege adoptată în 2014, cu norme de aplicare adoptate în 2017, prin care serviciile oferite de bone sunt declarate servicii sociale, astăzi în România sunt doar 37 de contracte de muncă active pentru ocupația de bonă.

Avem deja în lucru două acte normative care să simplifice reglementarea acestei activități, pe care le vom completa cu sugestiile venite în urma discuțiilor de astăzi”, a mai adăugat Raluca Turcan.

Soluția găsită de Ministerul Muncii, pentru rezolvarea acestei probleme este ca zilierii să fie plătiți cu niște tichete valorice, tipărite de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

×
Subiecte în articol: Raluca Turcan evaziune fiscala bone solutii
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close