Antena 3 CNN Actualitate Caz cutremurător la Miercurea Ciuc. Un urs a fost ucis de incompetenţa autorităţilor

Caz cutremurător la Miercurea Ciuc. Un urs a fost ucis de incompetenţa autorităţilor

Caz cutremurător la Miercurea Ciuc. Un urs a fost ucis de incompetenţa autorităţilor
21 Aug 2018   •   16:15

Ursul care a intrat, marţi, în mai multe gospodării din municipiul Miercurea Ciuc a fost omorât în curtea Colegiului Naţional "Octavian Goga", acolo unde se refugiase după ce a luat o capră din curtea unui localnic. Ursul a fost ucis după ce autoritățile nu au fost în stare să îl tranchilizeze. Oficialii au avut la dispoziție 12 ore să găsească o soluție, iar în tot acest timp animalul speriat s-a refugiat prin curți și grădini. În cele din urmă s-a recurs la soluția cea mai crudă, subprefectul din Harghita spunând că „nu s-au găsit persoane abilitate să tranchilizeze animalul în timp util”.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Harghita a explicat, la Antena 3, de ce nu s-a găsit nicio soluție.

Ce pot eu să vă spun e modul cum au acționat jandarmii care se deplasau pe străzile unde s-a refugiat ursul. În ceea ce privește modul de intervenție, decizia nu a fost la noi. Organele abilitate sunt Ministerul Mediului și asociațiile de vânătoare. 

Noi nu avem la ora actuală materiale pentru tranchilizarea ursului. Sunt niște condiții impuse de lege. Nu pot să comentez eu decizia”, a afirmat purtătorul de cuvânt al jandarmilor din Harghita. 

Decizia ar fi fost luată de Ministerul Mediului. „Decizia împușcării a fost luată de Ministerul Mediului pentru că animalul reprezenta un pericol pentru cetățeni. Acest urs a mai fost văzut zilele trecute în zona respectivă. S-a găsit și locul acestuia în care s-a făcut cuib. În aceste situații, tranchilizarea nu își face efectele de la un minut la altul, el riscând să devină și mai periculos și să atace oamenii”, a declarat Robert Szep, comisar adjunct Garda Națională de Mediu. 

Fondatorul Federației pentru Protecția Animalelor condamnă decizia împușcării ursului și spune că va face o plângere penală împotriva celor care au hotărât acest lucru.

„Vorbim de ucidere cu intenție, premeditată, sancționată cu închisoare de la șase luni la trei ani de zile. Federația pentru Protecția Animalelor, pe care o prezint și eu, va face plângere penală împotriva acestor indivizi. Puteau să găsească altă soluție, să tranchilizeze acest animal și să-l ducă la rezervația de la Zărnești, a spus și Marius Marinescu, fondatorul Federației pentru Protecția Animalelor. 
 

UPDATE Ursul care a creat panică în Miercurea Ciuc a fost împușcat. 

Un urs a pătruns, marţi dimineaţă, în curtea unei case şi a unui liceu din municipiul Miercurea Ciuc, animalul fiind căutat pentru a fi capturat, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita.

Ursul a intrat mai întâi în curtea unei case situate pe Str. Arsenalului, a rupt gardul grădinii şi apoi a fugit, după care a pătruns în curtea Colegiului Naţional "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc.

"La apel a răspuns rezerva de intervenţie de la Detaşamentul 1 mobil, care asigură zona şi îndepărtează persoanele curioase, astfel încât populaţia să fie protejată. Animalul se află în zona Colegiului 'Octavian Goga' şi se fac eforturi pentru ca el să fie prins", au declarat reprezentanţi ai IJJ Harghita.

Potrivit autorităţilor, ursul este agitat şi a rupt mai multe garduri.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: case liceu miercurea ciuc panica urs
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close