Antena 3 CNN Actualitate Vlad Voiculescu: "Cîțu, Baciu și Gheorghiță au semnat achiziția de vaccinuri, fără acordul meu!" | Fostul ministru intenționează să se vaccineze anti-COVID a cincea oară

Vlad Voiculescu: "Cîțu, Baciu și Gheorghiță au semnat achiziția de vaccinuri, fără acordul meu!" | Fostul ministru intenționează să se vaccineze anti-COVID a cincea oară

Fostul ministru USR al Sănătății în guvernul Cîțu, Vlad Voiculescu, are întâlnire cu procurorii DNA în dosarul achizițiilor de un miliard de euro.

de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Dec 2023   •   15:04

Voiculescu a spus la Antena 3 CNN că va da curs convocării pe care i-au trimis-o procurorii.

În referatul procurorilor DNA se spune că toate contractele de achiziție pentru vaccinurile anti-COVID-19 au fost încheiate cu încălcarea dispozițiilor legale, fără a avea avizul departamentelor de specialitate și fără a exista o analiză privind calitatea și cantitatea necesară de vaccinuri, raportat la populația eligibilă pentru vaccinare.

"Ce vă pot eu spune foarte clar - și am spus-o de vreo 100 de ori până acum, dar o repet până la a mia oară - este că toate contractele au fost semnate de către CNCAV (Comitetul Național pentru Coordonare Activităților de Vaccinare), de reprezentantul CNCAV (Valeriu Gheorghiță, ulterior de Andrei Baciu, n.r.), cu mandat de la premierul Cîțu. Ministerul Sănătății și eu personal nu eram implicați nici la nivel de decizie, eu nici măcar nu eram informat.

Deci, contractele, și dacă citiți referatul procurorului, se spune foarte clar, contractele erau semnate cu acordul premierului, numai cu acordul premierului, fără acordul meu. Mai târziu, veneau la mine acele fișe de comandă, care erau o chestiune administrativă.

Vlad Voiculescu: Referatul procurorilor conține mai multe aberații

Puteți să căutați în referatul procurorilor. Acolo veți vedea foarte clar că fișa de comandă, și anume acel document care mi-a fost mie a adus la semnat, nu figura în niciun fel un contract, nu era obligația asumată de România. Obligația fusese deja asumată (...)

Însă (în referatul procurorilor) sunt mai multe aberații. Una dintre ele este numărul de 10,7 milioane de persoane eligibile pentru vaccinare. Dacă vă uitați în comunicările CNCAV, vedeți că erau 16 milioane. Populația României în vârstă de peste 18 ani este de 15,2 milioane. Acel număr de 10,7 milioane citat de procuror este o estimare făcută conform principiului că, dacă nu vaccinezi 70% din populație, nu ai o acoperire care să te ferească de răspândirea rapidă a virusului. Dar acesta a fost un obiectiv minimal, inițial. Dacă ne uităm în Europa, peste 80% din populație a fost vaccinată. Faptul că în România populația s-a vaccinat populația în procentaj de sub 50% - abia asta este o problemă. Și asta a însemnat mii de vieți pierdute în valul patru, valul nevaccinaților", a spus Vlad Voiculescu la Antena 3 CNN.

El a citat un alt document din dosar, în care președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, și Andrei Baciu (secretar de stat în Ministerul Sănătății, succesorul lui Gheorghiță la CNCAV) i-au solicitat premierului de atunci, Florin Cîțu, să analizeze oportunitatea achiziționării suplimentare a peste 8 milioane de doze de vaccin. Memorandumul respectiv, trimis în ianuarie 2021, a fost aprobat de Cîțu în luna februarie, același an.

Vlad Voiculescu: Baciu și Gheorghiță au propus, Cîțu a semnat

Vlad Voiculescu a refuzat să îi acuze explicit pe Baciu, Gheorghiță și Cîțu, dar a subliniat că "responsabilitățile rămân".

"Eu nu consider vinovat pe nimeni. Eu consider că cei care au fost responsabili sunt și acum responsabili. Nu se poate schimba responsabilitatea pentru că au trecut doi ani și jumătate de atunci (...)  Repet, nu a fost niciodată decizia mea dacă să cumpărăm o cantitate anume de doze de vaccin sau altă cantitate. Niciodată n-a fost asta decizia mea.

Într-un mod ironic, mă regăsesc în situația de a spune ceva în favoarea lui Florin Cîțu. Nu cred că mă puteți bănui de vreo simpatie deosebită pentru dumnealui (Vlad Voiculescu a fost revocat din guvern de Florin Cîțu, n.r.) Dar România nu este nici măcar în primele, este sub media europeană la nivelul de vaccinuri achiziționate", a adăugat el.

Fostul ministru a fost întrebat de câte ori s-a vaccinat anti-COVID.

"Cred că de patru ori. Și intenționez să fac și următoarea doză", a răspuns Vlad Voiculescu.

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close