Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană a pus gând rău flacoanelor miniatură pentru șampon | Ce alte ambalaje vor fi interzise

Comisia Europeană a pus gând rău flacoanelor miniatură pentru șampon | Ce alte ambalaje vor fi interzise

Comisia Europeană propune noi norme la nivelul UE privind ambalajele, pentru a combate această sursă de deșeuri în permanentă creștere.

Comisia Europeană a pus gând rău flacoanelor miniatură pentru șampon | Ce alte ambalaje vor fi interzise
Sursa foto: pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Dec 2022   •   15:09

Conform statisticilor, fiecare european generează anual, în medie, aproape 180 kg de deșeuri de ambalaje.

40 % din materialele plastice și 50 % din hârtia utilizată în UE sunt destinate ambalajelor.

Dacă nu se vor lua măsuri, UE ar urma să înregistreze o creștere suplimentară cu 19 % a deșeurilor de ambalaje până în 2030.

Pentru deșeurile de ambalaje din plastic este anticipată o creștere de 46 %.

Noile norme propuse au scopul de a pune capăt acestei tendințe.

Anumite tipuri de ambalaje vor fi interzise, ca urmare a schimbării legislației

Pentru consumatori, normele vor asigura opțiuni de ambalare reutilizabile, vor elimina ambalajele superflue, vor limita excesul de ambalare și vor impune obligația etichetării clare în sprijinul unei reciclări corecte.

Pentru industrie, normele vor crea noi oportunități de afaceri, în special pentru întreprinderile mai mici, vor reduce nevoia de materiale prime virgine, sporind capacitatea de reciclare a Europei și reducând dependența de resursele primare și de furnizorii externi.

Măsurile sunt menite să plaseze sectorul ambalajelor traiectoria corectă în vederea atingerii obiectivului privind neutralitatea climatică până în 2050.

Ca urmare a modificărilor legislative preconizate, deșeurile de ambalaje ar trebui să scadă cu 15 % pe cap de locuitor până în 2040 în fiecare stat membru, comparativ cu situația din 2018.

Companiile, obligate să ofere un procentaj din produse în ambalaje reciclabile

Acest lucru ar duce la o scădere globală a deșeurilor în UE de circa 37 %, în comparație cu scenariul în care nu s-ar modifica legislația.

Pentru a încuraja reutilizarea sau reîncărcarea ambalajelor, care a scăzut brusc în ultimii 20 de ani, întreprinderile vor trebui să le ofere consumatorilor un anumit procentaj din produsele lor în ambalaje reutilizabile sau reîncărcabile: de exemplu băuturi și mâncăruri la pachet sau livrări de produse prin comerțul electronic.

De asemenea, va exista o anumită standardizare a formatelor ambalajelor și o etichetare clară a ambalajelor reutilizabile.

Pentru a soluționa tranșant problema ambalajelor superflue, anumite forme de ambalare vor fi interzise.

Între acestea, ambalajele de unică folosință pentru alimente și băuturi, atunci când produsele sunt consumate în restaurante și cafenele, ambalajele de unică folosință pentru fructe și legume, sticlele de șampon în miniatură, precum și alte ambalaje în miniatură din hoteluri.

Sursa: Mediafax

Foto: trusă de călătorie cu flacoane miniatură

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close