Antena 3 CNN Economic Peste 800.000 de angajați nu plătesc asigurările de sănătate: ”Nu este corect față de ceilalți români!” 

Peste 800.000 de angajați nu plătesc asigurările de sănătate: ”Nu este corect față de ceilalți români!” 

Peste 800.000 de angajați români nu plătesc, în acest moment, contribuția la asigurările de sănătate.

Peste 800.000 de angajați nu plătesc asigurările de sănătate: ”Nu este corect față de ceilalți români!” 
Sursa foto: pexels.com
de Laura Dinu    |    15 Sep 2023   •   11:19

Este vorba despre anumite categorii de salariați scutite de plata acestei contribuții, motiv pentru care mai multe asociații de pacienți au făcut un apel de anulare a acestor scutiri și spun că acest lucru nu este doar discriminatoriu în raport cu celelalte categorii, dar lipsește sistemul medical românesc de resurse financiare esențiale. 

„Dacă principiul pe care se merge este acela al solidarității, atunci trebuie să nu mai avem categorii de salariați scutite de la plata asigurării de sănătate obligatorii. Sănătatea costă, știm bine, și ne-am săturat ca din cauza acestor scutiri să ajungem la furnizori de servicii medicale care să ne spună că nu mai au fonduri, că s-au terminat!”, explică Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, potrivit Adevărul

„Nu este corect față de ceilalți români!” 

„Ne-am săturat ca politicul să-și bage coada în sistemul de sănătate. Uitați-vă unde am ajuns: suntem pe primul loc la mortalitate în Europa și pe ultimul loc la finanțarea sistemului de sănătate. Așa că, trebuie, cumva, să facem tot posibilul să fim uniți, solidari în ceea ce privește viața noastră, a tuturor, atunci când avem nevoie de sistemul de sănătate. În acest moment, aproape un milion de angajați nu plătesc contribuția la sănătate! Nu este corect față de ceilalți români care-și plătesc această contribuție și care, atunci când au nevoie, instituțiile sanitare de stat nu le pot asigura o minimă investigație și un minim tratament!”, a mai spun el. 

”Dacă am renunța la aceste facilități acordate anumitor categorii am putea crește bugetul cu foarte mulți bani”

La fel este de părere și Radu Gănescu, președintele COPAC – Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, care atrage atenția asupra faptului că ne aflăm într-un cerc vicios:  

„Ne văităm că nu avem destui bani la bugetul CNAS și că nu putem acoperi tratamente sau programe naționale, dar, în același timp, dacă am renunța la aceste facilități acordate anumitor categorii am putea crește bugetul cu foarte mulți bani, anual”, spune el.

„Dacă eu scutesc o categorie de persoane și acele persoane beneficiază de sistemul de sănătate, dar nu contribuie la acel sistem, ar trebui ca eu care ofer această gratuitate să găsesc o soluție de acoperire. Or, în România, sistemul este finanțat de o parte dintre angajați, dar asigură pe toată lumea. Ar trebui ca fiecare să aibă un nivel de contribuție proporțional egal”, subliniază Gănescu. 

Apel de anulare a scutirilor

Apelul de anulare a scutirilor și alocării a 9% din PIB pentru Sănătate a fost semnat de mai multe alianțe ale pacienților. Peste 880.000 de angajați din domenii precum construcții, agricultură sau industria alimentară nu plătesc contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). În acest fel, lunar la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate, lipsesc circa 400 de milioane de lei. 

×
Subiecte în articol: cass
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close