Antena 3 CNN Economic Banci Lucian Croitoru: Costul creditului si dobanzile sunt legate de disponibilitatea fondurilor, care e mai redusa decat in urma cu cateva luni. Pe termen scurt, costul creditului mai degraba va creste

Lucian Croitoru: Costul creditului si dobanzile sunt legate de disponibilitatea fondurilor, care e mai redusa decat in urma cu cateva luni. Pe termen scurt, costul creditului mai degraba va creste

Lucian Croitoru: Costul creditului si dobanzile sunt legate de disponibilitatea fondurilor, care e mai redusa decat in urma cu cateva luni. Pe termen scurt, costul creditului mai degraba va creste
de Catalin Ciocan    |    08 Dec 2011   •   16:19
 
Costul creditului si dobanzile raman legate de disponibilitatea fondurilor, care este mai scazuta comparativ cu situatia din urma cu cateva luni, ceea ce insemana ca pe termen scurt costul creditului mai degraba va creste, a declarat azi Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. Banca Centrala Europeana a redus azi dobanda la euro la 1%, dar consilierul guvernatorului BNR spune ca asta nu va stimula noi intrari de capital in Romania.

"Diferentialul dintre ratele dobanzilor din Romania si rata dobanzii de acolo creste. Asta nu este de natura sa stimuleze noi intrari de capital in Romania data fiind situatia din Uniunea Europeana, altfel daca erau disponibile fonduri veneau si pana acum", a declarat azi Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

El a adaugat ca bancile din Romania ar trebui totusi  sa se uite si la tendinta pe care o urmeaza rata de dobanda de politica monetara. Si BNR a redus dobanda-cheie luna trecuta cu 0,25 puncte procentuale pana la 6%.

Oficialul BNR a mai spus totodata ca nu se asteapta totodata ca bancile-mama sa-si retraga masiv capitalul din Romania.

"Nu vad ca repatrierea capitalului sa fie o problema in Romania. Nu exista un stimulent pentru plecare, exista un stimulent pentru ca oamenii sa-si continue business-ul aici. Chiar daca s-ar intampla, va fi o miscare lenta", afirma Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR a venit cu clarificari suplimentare in urma declaratiilor de ieri, spunand ca Romania are fonduri pentru a rezista minimum patru luni de zile fara sa se imprumute deloc din piata.

"Ieri, unele televiziuni si alte mijloace mass media au preluat in mod gresit unele afirmatii ale mele, spunand ca am sugerat ca Romania ar trebui sa se imprumute de la FMI, prin aceasta indicand ca situatia economica a Romaniei este mai grava decat se stia. Nu este adevarat, eu am spus ca Romania are o pozitie stabila, functioneaza in mod normal, dar daca lucrurile s-ar agrava si anumite surse de finantare care sunt astazi disponibile pentru Romania nu ar mai fi avem la dispozitie acordul preventiv", a subliniat Lucian Croitoru.

Cea de-a doua afirmatie care mi-a fost atribuita a fost ca Romania mai are doar patru luni fonduri in sectorul public pentru a functiona. Dimpotriva, eu am spus ca Romania sta foarte bine, iar daca nu s-ar imprumuta deloc in piata, ar reusi sa functioneze patru luni. Acest lucru ii da putere de negociere si de aceea randamentele la titlurile de stat se mentin la niveluri normale, ceea ce e bine pentru Romania", a adaugat acesta.

In ceea ce priveste efectul summitului UE de la finele acestei saptamani, Croitoru a amintit ca intotdeauna cresterea economica in Romania a depins de intrarile de capital din strainatate.

"Daca increderea continua sa ramana la niveluri joase si pentru noi va avea implicatii negative, dar daca dupa summitul UE increderea va renaste, acest lucru se va reflecta pozitiv si pentru noi. Este foarte posibil sa reusim sa avem anul viitor cresterea de 2% daca lucrurile reintra in normal", a spus consilierul guvernatorului BNR.

El nu crede in speculatiile privind disparitia euro, spunand  este "aproape imposibil" ca liderii europeni sa lase sa se intample asta.





×
Parteneri
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close