Antena 3 CNN Economic Biz News România, al treilea stat ca independenţă energetică din Uniunea Europeană. Iubirea faţă de Rusia vine pe conductă

România, al treilea stat ca independenţă energetică din Uniunea Europeană. Iubirea faţă de Rusia vine pe conductă

România, al treilea stat ca independenţă energetică din Uniunea Europeană. Iubirea faţă de Rusia vine pe conductă
Sursa foto: Foto: pixabay.com
22 Sep 2016   •   09:42

Importurile energetice ale României se ridică la 17% din necesar, ţara noastră fiind pe locul al treilea din Uniunea Europeană în privinţa independenţei energetice, în timp ce Ungaria importă peste 60% din consum, iar Bulgaria – aproape 35%, scrie adevarul.ro.

România este al treilea stat din Uniunea Europeană în privinţa independenţei energetice, după Estonia şi Danemarca, cu un grad de acoperire din importuri a nevoilor energetice de numai 17%, în vreme ce media blocului comunitar este de 53,5%, potrivit unui raport dat publicităţii marţi de către Comisia Europeană.

Indicatorul include atât situaţia din domeniul electricităţii, cât şi datele în privinţa resurselor de cărbune şi uraniu, a necesarului de gaze naturale, ţiţei şi produse petroliere, o parte din statistici fiind aferente anului 2014, iar altele din 2015.

 Datele arată că dependenţa zonei euro este de 60,3%, în vreme ce ţări precum Ungaria, Austria, Bulgaria, Slovacia sau Italia, state cu o atitudine „prietenoasă“ faţă de Rusia, înregistrează un grad de dependenţă mult mai mare faţă de importurile energetice. În schimb, alte state cu nevoi mari de resurse, dar fără legături puternice cu Kremlinul, nu sunt nici aşa vocale în privinţa apropierii de Moscova. Între acestea se regăsesc ţări ca Belgia, Irlanda, Portugalia, Spania, Luxemburg sau Malta.

 

 

×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close