Antena 3 CNN Economic Biz News Business Taxa pe fast-food scumpeşte alimentele cu 20% şi lasă 36.000 de angajaţi pe drumuri

Taxa pe fast-food scumpeşte alimentele cu 20% şi lasă 36.000 de angajaţi pe drumuri

Taxa pe fast-food scumpeşte alimentele cu 20% şi lasă 36.000 de angajaţi pe drumuri
Sursa foto: fastfood
01 Feb 2010   •   14:18

Introducerea taxei fast-food ar putea duce la creşterea, în medie, cu peste 20% a preţului la alimente, dar şi la disponibilizarea a peste 36.000 de salariaţi, respectiv 20% din personalul din industria alimentară, potrivit reprezentanţilor patronatelor, scrie Mediafax.

Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a spus, luni, în cadrul unei dezbateri publice privind introducerea taxei fast-food, că preţul alimentelor s-ar majora în medie cu peste 20%, dar vor fi produse al căror preţ va fi majorat şi cu mai mult de 30%.

Preşedintele Federaţiei din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, spune că introducerea taxei ar putea avea ca efect disponibilizarea a aproape 20% din personalul din industrie, adică 36.000 de persoane.

"Suma care se doreşte a fi încasată prin această taxă de către Ministerul Sănătăţii este în jurul a un miliard de euro. În anul 2008, cifra de afaceri a întregii industrii alimentare a fost de 11,3 miliarde de euro, iar în 2009, aceasta a scăzut la 10 miliarde, incluzînd vinul, berea, apele minerale şi importurile. Dacă le-am scădea pe acestea, cifra impozabilă ar fi de circa 8 miliarde de euro", a declarat Minea luni, într-o dezbatere publică pe tema taxei fast-food.

Acesta mai spune că termenul fast-food nu poate fi definit exact, iar taxa va fi una care va afecta întreaga industrie alimentară.

Taxa pe fast-food va fi percepută începând cu luna martie 2010 şi impusă companiilor care produc, importă sau prepară produse tip fast-food, de patiserie-cofetărie, snacksuri, chipsuri, precum şi băuturi răcoritoare. Cuantumul contribuţiei va fi stabilită prin negocieri cu firmele respective.

Taxa va fi plătită de toate persoanele juridice care produc, importă sau prepară alimente nerecomandate cu conţinut mare de sare, grăsimi, zahăr şi cu aditivi alimentari, iar în această categorie vor fi incluse produsele tip fast food, produse de patiserie-cofetărie, snacksuri şi chipsuri, precum şi băuturile răcoritoare, excepţie făcând apa plată îmbuteliate, apa minerală îmbuteliată şi sucurile naturale proaspete din fructe şi legume.

Potrivit preşedintelui Romalimenta, toate brânzeturile, smântâna, laptele şi untul au conţinut crescut de sare, precum şi toate produsele din industria cărnii.

Conţinut crescut de zahăr au şi compoturile, dulceţurile, mierea şi o mare parte din fructe.

"Este posibil ca România să deregleze artificial preţul alimentelor printr-o indee pe care Ministerul Sănătăţii o consideră novatoare. Toate taxele înseamnă creşteri de preţuri care vor fi suportate de către populaţie", a mai spus Minea.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: fast food taxa alimente concedieri
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close