Antena 3 CNN Economic Românii ar putea plăti taxă la medicul de familie. Preţul unei consultaţii, al unei reţete şi al unui bilet de trimitere, din 1 februarie

Românii ar putea plăti taxă la medicul de familie. Preţul unei consultaţii, al unei reţete şi al unui bilet de trimitere, din 1 februarie

Se instalează haosul şi în sistemul de sănătate. Medicii de familie și specialiştii din ambulatoriu amenință că vor consulta doar contra cost, dacă nu vor fi mărite tarifele decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

de Cristina Ştefan    |    16 Ian 2024   •   14:00

Astfel, de la 1 februarie, românii ar putea plăti o taxă atunci când merg în cabinetul doctorului de familie.

În prezent, doctorii specialişti primesc 30 de lei pentru o consultație, dar urmează ca tariful să scadă la mai puţin de 20 de lei. 

Ce este mai grav este faptul că medicii de familie, dar și cei din ambulatoriile de specialitate ar putea primi bani în plus de la Guvern la următoarea rectificare bugetară sau printr-un memorandum. 

Acest lucru înseamnă că ar putea aștepta luni buni până când vor crește tarifele pentru serviciile medicale. 

În aceste condiții, medicii din ambulatoriile de specialitate și medicii de familie au anunțat că nu vor mai încheia acte adiționale cu cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deci consultațiile și serviciile medicale ar putea fi plătite de pacienți. 

Așadar, dacă ajungeți de luna viitoare într-un cabinet al unui medic de familie, ați putea să plătiți cel puțin 40 de lei pentru o consultație, o rețetă sau o trimitere.

Şi mai mult o să plătiți, dacă ajungeți într-un ambulatoriu de specialitate, cel puțin 50 de lei pentru o consultatie, însă depinde de specialist. 

Dacă ajungeți la un anumit specialist, puteți plăti chiar și 200 de lei pentru o consultație, iar pentru investigațiile medicale, pentru investigațiile imagistice puteți plăti sute de lei. 

Medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate vor merge joi la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a vorbi cu reprezentanții instituției, însă de data aceasta vor sta la aceeași masă chiar cu un medic de familie, pentru că Valeria Herdea a fost deja numită în fruntea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, deci ar putea fi găsite mai multe soluții, având în vedere că practic sunt colegi de breaslă. 

O să vedem dacă în cele din urmă, autoritățile vor găsi o soluție astfel încât medicii să nu mai iasă în stradă, pentru că au fost proteste atât ieri, însă sunt și astăzi anunțate proteste, pentru că medicii vor să-şi strige nemulțumirile.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close