Antena 3 CNN Economic Salariul mediu net a crescut cu 11% în martie. Care sunt domeniile norocoase

Salariul mediu net a crescut cu 11% în martie. Care sunt domeniile norocoase

Salariul mediu net a crescut în luna martie cu 11% față de aceeași lună din 2021, dar în acest interval și inflația a urcat la 10%. 

Salariul mediu net a crescut cu 11% în martie. Care sunt domeniile norocoase
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    12 Mai 2022   •   10:16

De asemenea, din februarie şi până în martie anul acesta, salariul net a crescut cu 216 lei, potrivit biziday.ro.

În martie, câştigul salarial mediu brut a fost 6.401 lei, cu 342 de lei (5,6%) mai mare decât în februarie. 

Câştigul salarial mediu net a fost 3.973 de lei, în creștere cu 216 lei (5,8), iar comparativ cu martie 2021, câștigul salarial a crescut cu 11%. 

În ce domenii sunt cele mai mari salarii

Cele mai mari salarii medii s-au înregistrat în domeniul serviciilor în tehnologia informaţiei (9.968 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.079 de lei).

Cele mai semnificative creșteri salariale lunare:

- cu 55,4% ȋn activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, cu 28,7% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 22,2% ȋn fabricarea băuturilor;

- între 12% și 19% ȋn activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului;

- între 7,5% și 11,5% ȋn fabricarea altor mijloace de transport, extracţia cărbunelui superior şi inferior, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente;

- între 6% și 7% ȋn fabricarea produselor textile, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, prelucrarea lemnului.

Singurele scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală.

Creșterile salariale, anihilate de inflație 

Salariu mediu net martie: 3.937 lei

+ 5,8% față de luna trecută 

+ 11% față de anul trecut 

Inflație aprilie: 13,8% 

Sursa: INS 

În ce industrii au crescut salariile cel mai mult în ultima lună 

+55,4% ȋn asigurări

+28,7% ȋn fabricarea produselor din tutun

+ 22,2% ȋn fabricarea băuturilor 

Sursa: INS

Inflația a ajuns la 13,8% în luna aprilie. Nivel record | Creștere de aproape 3% față de luna precedentă

Inflația a ajuns la 13,8% în luna aprilie, potrivit Institutului Național de Statistică, mult pest așteptările Băncii Centrale, care estima că inflația va ajunge la 12% la jumătatea anului.

Inflația în aprilie a crescut cu aproape trei procente față de luna martie, când a fost 10,15%. În luna februarie, rata anuală a inflaţiei se afla la 8,53%.

Preţurile de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%, potrivit INS.

Inițial BNR a anticipat că în al doilea trimestru din 2022 prețurile vor depăși marginal o creștere de două cifre, pentru a reveni ulterior. 

Banca Centrală a recunoscut că prețurile cresc mult mai repede decât anticipase și a majorat dobânda de referință cu +0,75%, cel mai mare pas din ultimii 14 ani.

Energia electrică și gazele s-au scumpit cu 28%, într-o singură lună

Energia electrică și gazele naturale s-au scumpit cu 26-28%, într-o singură lună, după ce inflaţia anuală a sărit în aprilie la peste 13%.

Inflația a ajuns la 13,8% în luna aprilie, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică, mult pest așteptările Băncii Centrale, care estima că inflația va ajunge la 12% la jumătatea anului.

În luna aprilie 2022, au venit facturile pentru luna martie, adică prima lună de după începerea războiului din Ucraina.

În ultimul an, energia electrică s-a scumpit cu 18%, gazele naturale cu 85%, iar energia termică cu 22%.

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close