Antena 3 CNN Economic Scumpiri în lanţ la sucuri, ţigări, alcool, restaurant, hotel. Cum ni se scumpeşte viaţa odată cu aplicarea noilor măsuri fiscale

Scumpiri în lanţ la sucuri, ţigări, alcool, restaurant, hotel. Cum ni se scumpeşte viaţa odată cu aplicarea noilor măsuri fiscale

Mâine aflăm ce măsuri fiscale noi va introduce Guvernul, după o şedinţă a Coaliţiei care se anunţă a fi una cu scântei. Fiecare partid a vorbit ieri despre propriile măsuri propuse, dar consensul este greu de atins având în vedere că multe dintre ele sunt diametral opuse. Ştim însă de pe acum că vor fi creşteri de preţuri la tutun, alcool, sucuri acidulate cu zahăr, la mesele de la restaurant sau cazarea la hotel.

Scumpiri în lanţ la sucuri, ţigări, alcool, restaurant, hotel. Cum ni se scumpeşte viaţa odată cu aplicarea noilor măsuri fiscale
Sursa foto: Antena 3
de Ioana Cîşlaru    |    28 Iun 2022   •   19:50

Odată cu aplicarea noilor măsuri fiscale pe care le-a anunțat Guvernul, cei mai afectați vor fi românii activi, care au un loc de muncă sau sunt plătiți pe drepturi de autor.

Aceștia vor scoate din buzunar câte 50 de bani pentru fiecare pachet de țigări cumpărat, dacă sunt fumători, și încă 4 lei pentru fiecare sticlă de vin pe care o iau din magazin.

Dacă vor să bea și suc acidulat care conține zahăr, vor plăti încă 70 de bani pentru fiecare sticlă.

De asemenea, dacă au decis să meargă în vacanță, trebuie să dea încă 20 de lei pe noapte de cazare. Și de câte ori vor să iasă în oraș, la restaurant au de achitat încă 4 lei pentru o masă.

Dacă în momentul de faţă preţul unui astfel de suc este de 12 lei şi 50 de bani în restaurante, după ce cota de TVA va creşte de la 9% la 19%, sucul va ajunge să fie 13 şi 75 de bani. Aceaşi creştere se aplică şi pentru serviciile de catering. Acestea de la 5% cât sunt în prezent vor ajunge la 9%.

Problema este că, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri, mai multe industrii vor fi afectate. Hotelierii, de exemplu, se tem că nu vor mai avea suficienți clienți ca să își acopere măcar cheltuielile.

"Creșterea cotei de TVA la serviciile turistice probabil este o soluție disperată, a spus Adrian Benţa, consultan fiscal.

 Măsura care prevede introducerea unei taxe suplimentare pe zahărul din băuturile răcoritoare ar urma să afecteze atât producătorii, cât și consumatorii

Prețul la raft al băuturilor răcoritoare ar putea să crească în așa măsură încât o bere ar putea ajunge mai ieftină decât un suc. 

Cea mai mare creștere din pachetul de măsuri discutat în coaliție vizează însă jocurile de noroc, unde impozitul va fi majorat până la 40% Printre măsurile discutate și agreate în ultima perioadă se numără și reducerea pragului de impozitare pentru micro-întreprinderi de la 1 milion de euro la 500.000 de euro.

×
Subiecte în articol: masuri scumpiri sucuri tigari alcool restaurant
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close