Antena 3 CNN Economic Strategie energetică pentru Capitală: RADET şi ELCEN ar putea fuziona

Strategie energetică pentru Capitală: RADET şi ELCEN ar putea fuziona

Strategie energetică pentru Capitală: RADET şi ELCEN ar putea fuziona
Sursa foto: Foto: Facebook/Gabriela Firea
de M.Z.    |    01 Mar 2017   •   16:58

În aproximativ un an, RADET şi ELCEN ar putea fuziona. Aceasta ar reprezenta un prim pas în procesul de modernizare a reţelei bucureştene de termoficare. 

Este vorba de o serie de măsuri, pe care vor să le ia în comun Primăria Capitalei şi furnizorii de energie, cu scopul de a reduce pierderile, de a-i face pe bucureşteni să nu se mai debranşeze de la reţeaua centralizată şi, nu în ultimul rând, de a ajunge la un moment dat la un sistem de cogenerare a energiei termice şi a celei electrice. 

De 27 de ani Bucureştiul nu are o strategie energetică, iar fuziunea dintre RADET şi ELCEN trebuie să fie o prioritate, spune Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

”Idealul ar fi ca cele două entităţi care sunt atât de mult legate una de cealaltă, RADET şi ELCEN, prin reorganizare, să ajungă practic o singură entitate, o singură societate, să avem în acelaşi pol economic şi ca şi flux atât producerea, transportul şi distribuţia energiei termice”, a spus primarul Gabriela Firea.

În urma fuziunii, societatea ar urma să fie grevată de datoria de 3,6 miliarde de lei, pentru că, prin intermediul fuziunii, creanţele reciproce se şterg. 

Fuziunea celor două companii este un punct obligatoriu din acordul semnat de Guvern cu Uniunea Europeană, acord prin care Capitala ar urma să primească 187 de milioane de euro pentru modernizarea reţelei de termoficare.

Obiectivul principal al tuturor acestor măsuri îl reprezintă independenţa energetică a Capitalei, precum şi scăderea gradului de poluare.

Strategia energetică a Capitalei se poate traduce, pe scurt, prin "căldură în case pe bani puţini şi cu pierderi minime".

De altfel, situaţia energetică a Capitalei a fost tema forumului organizat de Intact Media Group în colaborare cu Primăria Bucureşti.

Pentru modernizarea şi recalibrarea reţelei de distribuţie a agentului termic, sunt necesare investiţii de aproximativ două miliarde de euro. 

Reţeaua bucureşteană de distribuţie centralizată a energiei termice este a doua din lume ca mărime, după cea din Moscova, cu o conductă de aproximativ 4.000 de kilometri.

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close