Antena 3 CNN Economic Taxa ascunsă pentru românii care îşi plătesc facturile cu cardul de energie. Mulţi beneficiari nu ştiu de clauza recentă intrată în funcţiune

Taxa ascunsă pentru românii care îşi plătesc facturile cu cardul de energie. Mulţi beneficiari nu ştiu de clauza recentă intrată în funcţiune

O nouă taxă pentru românii care beneficiază de card de energie a apărut recent, iar mulţi dintre ei nici nu ştiu încă de existenţa ei.

Taxa ascunsă pentru românii care îşi plătesc facturile cu cardul de energie. Mulţi beneficiari nu ştiu de clauza recentă intrată în funcţiune
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    22 Ian 2024   •   17:00

Sunt vizaţi românii care beneficiază de cardul de energie de la stat şi care trebuie, mai nou, să achite o taxă atunci când fac plata cu cardul de energie.

Ce se poate plăti cu cardurile de energie

Cardul de energie acordă beneficiarilor posibilitatea achitării facturilor curente sau restante pentru:

- energie electrică

- energie termică în sistem centralizat

- butelie cu GPL

- propan pentru încălzire (exclus butelie GPL butan pentru uz casnic – gătit)

- gaze lemne pentru foc (lemn rotund și despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cum, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn etc.)

- păcură, peleți și alte materiale doar pentru încălzire (de pildă, apă geotermală, cărbune, brichete rumeguș)

Categoriile de români care pot primi ajutor pentru plata facturilor, prin cardul de energie

Beneficiarii acestui ajutor sunt:

- pensionari cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;

- pensionari de invaliditate cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;

- persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;

- familiile cu alocație de susținere;

- familiile/persoană cu ajutor social.

Media venitului lunar pe fiecare membru de familie nu poate depăși 2.000 de lei.

Cum se face plata cu cardul de energie

- La orice subunitate a Poștei Române SAU la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

- Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

- Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

Pot retrage bani de pe cardul de energie?

Nu există această posibilitate. Scopul exclusiv pentru care pot fi acordate cardurile este pentru achitarea facturilor la energie.

Cardul nu poate fi vândut ori donat. Orice încercare de vânzare anulează cardul și atrage o amendă contravențională între 42.000-60.000 lei.

Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500-6.000 lei.

Data până la care poate fi folosit cardul de energie, prelungită

"O veste bună pentru cei aproximativ 2 milioane de beneficiari ai voucherelor pentru energie:

Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe.

În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obținut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024.

În acest sens, în aceste zile, inițiem demersurile de modificare a legislației naționale pentru ca acest acord să fie rapid implementat.

Compensarea prețurilor la energie este o măsură importantă prin care asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate, așa cum e normal", a anunţat recent ministrul Adrian Câciu.

Taxa pentru românii plătesc cu cardul de energie

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În prezent, după primele opt plăţi făcute cu cardul de energie, românii trebuie să plătească o taxă de procesare.

"Primele opt solicitări sunt gratuite.

Taxa pentru mandat încasare facturi se aplică de la a noua solicitare", este mesajul primit de un cititor antena3.ro, atunci când a încercat să facă plata facturii cu cardul de energie.

Mai mult, beneficiarul respectiv al cardului de energie nu a putut plăti factura, deşi mai avea bani în cont. Exista un sold de 22,62 de lei, după cum se poate observa în imaginea din galeria foto.

Printr-un email primit de la Poşta română, cititorul antena3.ro a fost înştiinţat că plata lui cu cardul de energie nu a fost acceptată, deoarece nu a fost plătită taxa poştală.

"Cererea de plată prin mandat poştal a sumelor pentru compensarea preţului la energie conform OUG nr. 166/2022, cu modificările şi completările ulterioare, înregistrată sub nr. (...) nu a fost acceptată.

Motivul: Nu au fost încasate taxele poştale.

Număr de contact pentru problemele cu carduri de energie: 031.9966", se arată în mesajul transmis prin email.

În acest fel, plata cu cardul de energie poate fi anulată foarte simplu, fără ca beneficiarii să ştie acest lucru, mai ales dacă nu-şi verifică emailul.

Taxa de procesare este de 3 lei, începând cu a noua solicitare de plată a facturii.

"Taxă procesare 3 lei (Scutit de TVA)", este mesajul transmis la încercarea de a face plata facturii.

Aşadar, românii cu card de energie care sunt în această situaţie trebuie să adauge la suma de plată din factură încă 3 lei, pentru a fi siguri că au reuşit să achite.

×
Subiecte în articol: cardul de energie taxa factura
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close