Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Satul din România unde se produce artizanal Camembert, brânza cu mucegai nobil. Varga Istvan: "Facem brânzeturi fără să folosim niciun fel de chimicale în producţia lor"

Satul din România unde se produce artizanal Camembert, brânza cu mucegai nobil. Varga Istvan: "Facem brânzeturi fără să folosim niciun fel de chimicale în producţia lor"

Camembert, brânza cu mucegai nobil, a început să fie produsă şi în România. Într-un mic sat, într-o mică manufactură, brânza Camembert este produsă natural, fără chimicale, şi ajunge în magazine din Sibiu, Târgu Mureş sau Bucureşti.

Satul din România unde se produce artizanal Camembert, brânza cu mucegai nobil. Varga Istvan: "Facem brânzeturi fără să folosim niciun fel de chimicale în producţia lor"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    20 Apr 2024   •   14:00

Manufactura este renumită pentru brânzeturile în culori şi gusturi nemaiîntâlnite, cu cele mai neaşteptate ingrediente. 

În felul acesta, România intră încet pe harta țărilor care produc artizanal brânza cu mucegai nobil.

Brânza Camembert este ultimul sortiment cu care se laudă Varga Istvan. 

Cu meşteşugul dobândit de la un brânzar din Elveţia, cu lapte de calitate din propria fermă, antreprenorul din Cund a început să producă şi celebra brânza cu mucegai nobil.

Brânza Camembert de România este produsă din lapte crud, cu mucegai nobil alb, spune Varga Istvan.

"Folosim sare oceanică pentru conservarea acestui produs şi nimic altceva. Le lăsăm la scurs până seara. Până a doua zi, se vor scurge complet.

Mâine vor ajunge la sărat şi după începe maturarea şi propagarea mucegaiului care se dezvoltă cam 12 zile. Peste o săptămână se poate consuma.

Acesta este Camembertul", a explicat procedeul Varga Istvan, sâmbătă, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.

Acum, la manufactura de brânză se produc în jur de 50-100 bucăţi de Camembert pe săptămână. 

Şi pentru că vrea să controleze calitatea până în cele mai mici detalii, Istvan nu are în plan să mărească prea curând producţia. Foloseşte doar laptele de la vacile fermei sale.

"Ceea ce producem noi se numeşte lapte de fân.

Nu se folosesc furaje din silozuri şi alte furaje care au fermentat în producerea acestui lapte.

Acest lapte se pretează perfect pentru brânzeturi din lapte crud. Deci putem face brânzeturi fără să folosim niciun fel de chimicale în producţia lui", mai susţine Varga Istvan.

Brânzeturile nobile de la Cund ajung în magazile din Sibiu, Bucureşti, Târgu Mureş şi alte oraşe mari. Mai multe restaurante le-au inclus deja în meniu.

Produs originar din Normandia, Camembertul este o brânza moale, cremoasă, picantă şi lipicioasă, cu mucegai nobil. 

Camembertul este preferata francezilor şi se pare că este produsă cel puţin din secolul al XVIII-lea.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close