Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Scandal la Kiev. Călugării de la Lavra Peşterilor n-au părăsit mânăstirea, în ciuda ordinului de evacuare

Scandal la Kiev. Călugării de la Lavra Peşterilor n-au părăsit mânăstirea, în ciuda ordinului de evacuare

Preoții și călugării refuză să părăsească mănăstirea Lavra Peșterilor din Kiev, în ciuda ordinului de evacuare.

Scandal la Kiev. Călugării de la Lavra Peşterilor n-au părăsit mânăstirea, în ciuda ordinului de evacuare
Sursa foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mar 2023   •   17:56

Clericii creștini ortodocși au refuzat să părăsească mănăstirea istorică Lavra Peșterilor din capitala ucraineană, Kiev, în ciuda unei evacuări planificate de guvern a sute de preoți, călugări și studenți.

Lavra Peșterilor este un sediu al Bisericii Ortodoxe din Ucraina, care s-a desprins de patriarhia Moscovei după invazia Rusiei de anul trecut.

Însă oficialii ucraineni suspectează că unii dintre clericii de top au păstrat legături cu biserica din Moscova, lucru pe care aceștia îl neagă.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 400. FSB a arestat un jurnalist american la Ekaterinburg și l-a acuzat de spionaj

Guvernul ucrainean, care deține vasta mănăstire din secolul al XI-lea cu vedere la râul Nipru, a declarat că decizia a fost luată după ce o comisie a descoperit multiple încălcări ale contractului de închiriere a complexului, inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Autoritățile ucrainene îi acuză pe unii membri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene că au sprijinit în mod ascuns Moscova în timpul războiului, deși unii lideri au denunțat invazia rusă.

Anul trecut, serviciile de securitate ucrainene au efectuat un raid la Lavra și în alte clădiri, iar zeci de clerici au fost arestați sub acuzația de trădare și colaborare cu Rusia.

Cu toate acestea, preoţii spun că nu există dovezi care să susțină acuzațiile.

×
Subiecte în articol: Kiev manastire pestera razboi Ucraina
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close