Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 400. Ministru rus: Moscova va continua să anunțe în avans Washingtonul despre testele cu rachete

Război în Ucraina, ziua 400. Ministru rus: Moscova va continua să anunțe în avans Washingtonul despre testele cu rachete

Război în Ucraina, ziua 400. Forțele rusești au înregistrat unele succese în orașul Bahmut, situat pe linia frontului din estul Ucrainei, au declarat oficiali militari ucraineni

Război în Ucraina, ziua 400. Ministru rus: Moscova va continua să anunțe în avans Washingtonul despre testele cu rachete
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mar 2023   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Ucraina anunţă respingerea a zeci de atacuri ruse
  • Ucraina a calificat joi viitoarea preşedinţie rusă a Consiliului de Securitate al ONU - începând de sâmbătă şi pentru o lună - drept „o glumă proastă”
  • Aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este contaminat cu explozibili şi mine, a declarat, joi, ministrul adjunct de Interne de la Kiev
  • Fiica purtătorului de cuvânt de la Kremlin s-a îmbogățit în vreme de război
  • CNN: Pe frontul din Ucraina, grupul Wagner este decimat de armata Kievului și nu are voie să dea înapoi
  • Parlamentarii de extremă dreapta din Austria au ieșit din sală la discursul lui Volodimir Zelenski
  • Ministru rus: Moscova va continua să anunțe în avans Washingtonul despre testele cu rachete
  • Erdogan: "Putin ar putea vizita Turcia în luna aprilie"
  • FSB a arestat un jurnalist american la Ekaterinburg
  • Ben Wallace: Peste 220.000 de victime în rândul rușilor 
  • Germania a aprobat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 12 miliarde de euro
  • AIEA caută un compromis pentru a proteja centrala nucleară din Zaporojie
  • Explozie puternică și incendiu în zona unui aeroport militar rusesc din Crimeea
  • Ucraina semnalează că ar putea începe contraofensiva luna viitoare, cel mai devreme
  • Premier polonez: "Cerem utilizarea tuturor mecanismelor UE pentru blocarea importurilor de cereale din Ucraina!"

Update 22:00 - Armata ucraineană a respins, joi, zeci de atacuri militare ruse, pe frontul din estul ţării, anunţă Statul Major militar de la Kiev, citat de site-ul Tagesschau.de.

"În total, au fost respinse 47 de atacuri inamice", în zonele Kupjansk, Limansk, Bahmut, Avdijivka şi Marinsk", a comunicat Statul Major al armatei ucrainene.

Lupte intense continuă să se înregistreze în zona oraşului Bahmut. "Forţele ucrainene de apărare continuă să menţină controlul asupra unor zone din oraş şi resping numeroase atacuri", a precizat Statul Major al armatei ucrainene.

Serghei Lecicenko, un consilier prezidenţial ucrainean, a declarat că armata ucraineană continuă să deţină controlul asupra unei treimi a oraşului Bahmut, conform cotidianului Le Monde. Oficialul ucrainean a negat că oraşul Bahmut ar fi încercuit de forţele militare ruse.

Update 21:00 Ucraina a calificat joi viitoarea preşedinţie rusă a Consiliului de Securitate al ONU - începând de sâmbătă şi pentru o lună - drept „o glumă proastă”, informează AFP, potrivit Agerpres. „Preşedinţia rusă a Consiliului de Securitate al ONU la 1 aprilie este o glumă proastă. Rusia i-a uzurpat sediul; ea duce un război colonial; preşedintele său este un criminal de război căutat de Tribunalul Penal Internaţional pentru răpire de copii”, a denunţat pe Twitter şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba.

Rusia a fost ultima dată la președinția Consiliului de Securitate în februarie 2022, la sfârșitul cărei luni a declanșat invazia din Ucraina.

Update 19:45 Aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este contaminat cu explozibili şi mine, a declarat, joi, ministrul adjunct de Interne de la Kiev, Bogdan Drapiatîi, care a anunţat, totodată, că guvernul lucrează la crearea unui centru specializat de găsire şi dezactivare a minelor.

„În prezent, aproximativ 30% din teritoriul statului nostru este contaminat cu obiecte explozive, ceea ce echivalează cu 174.000 de kilometri pătraţi”, a spus el, conform Agerpres.

Drapiatîi a explicat că specialişti din diferite structuri ale Ministerului de Interne acţionează pentru a demina toate suprafeţele afectate aflate sub controlul Ucrainei. Lucrările de eliminare a minelor şi a altor dispozitive explozive, a adăugat oficialul, se concentrează pe acele teritorii eliberate de Ucraina după ce au fost ocupate de Rusia.

Întrebat cât timp îi va lua guvernului ucrainean să cureţe de mine întreg teritoriul ţării, ministrul adjunct a precizat că răspunsul va fi cunoscut doar după ce Ucraina va expulza toate trupele ruseşti din teritoriile ocupate de acestea.

Update 18:30 Afacerea fiicei purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin a înregistrat o creștere spectaculoasă după un an de război.

Elisaveta Peskova are 25 de ani și o afacere care a ajuns să valoreze milioane de euro.

Firma tinerei Peskova se numește Centrum Moscova iar domeniul de activitate este de design-ul spații expoziționale și organizarea de expoziții.

Compania a avut venituri de peste 137 de milioane de ruble în 2022. Asta înseamnă 1,6 milioane de euro și reprezintă 72 de ori mai mult decât veniturile realizate în 2021, când banii obținuți de această firmă au însumat doar vreo 23 de mii de euro.

Și creșterea de profit net în 2022 a urmat o curbă similară: aproape 300 de mii de euro, comparativ cu zero profit sau chiar cu pierderi, potrivit raportărilor din anii trecuți.

Lucrurile se clarifică oarecum când, la o consultare a listei de clienți ai Centrum Moscova, se vede că printre aceștia sunt Ministerul rus Industriei și Comerțului, Ministerul rus al Agriculturii, însuși guvernul de la Moscova, Agenția Federală pentru Pescuit și alte agenții guvernamentale ruse.

Update 17:30 Rusia va continua să notifice în avans Statele Unite cu privire la testele sale cu rachete, în pofida auto-suspendării Moscovei din tratatul New START, privind armele nucleare.

Precizarea a fost făcută joi de ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov.

Ea vine după ce, cu o zi în urmă, oficialul rus declarase că toate tipurile de notificări între Rusia și Statele Unite în cadrul tratatului nuclear NEW START au fost suspendate.

"Din punct de vedere politic și juridic, situația este de așa natură încât toate tipurile de schimburi de informații, precum și alte elemente ale activităților de verificare în conformitate cu START, au fost suspendate de către noi.

Însă Federația Rusă (...) va continua, de asemenea, să pună în aplicare acordul din 1988 privind schimbul de notificări cu privire la lansările de rachete", a spus Riabkov, citat de agenția TASS.

Update 16:30 Parlamentarii Partidului Libertății din Austria (FPO, de extremă-dreapta) au părăsit, joi, Camera inferioară a Legislativului național în timpul unui discurs video al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Ei au invocat faptul că transmiterea discursului liderului de la Kiev reprezintă o "încălcare" a statutului de neutralitate al Austriei.

Parlamentarii FPO au lăsat pe pupitrele lor cartonașe cu logo-ul partidului și mesajul "spațiu pentru pace", relatează postul public austriac ORF, citat de CNN.

FPO avertizase cu câteva zile înainte că va organiza un protest față discursului virtual al președintelui ucrainean în Parlamentului austriac.

"Este trist că FPO este singurul partid din parlament care ia în serios neutralitatea noastră eternă, apărând astfel și pacea", a declarat liderul formațiunii, Herbert Kickl.

Potrivit CNN, FPO are un istoric al legăturilor strânse cu Rusia. În 2016, formațiunea a semnat un acord de cooperare cu Rusia Unită, care deține majoritatea în parlamentul rus.

În 2018, președintele rus Vladimir Putin a fost în Austria ca invitat la nunta lui Karin Kneissl, membră a FPO și ministru de Externe austriac la acea vreme.

Update 15:30 Pe frontul din Ucraina, grupul Wagner este decimat de armata Kievului și nu are voie să dea înapoi.

Mor atât de mulţi soldaţi, încât nici nu mai e loc în cimitirele ruseşti pentru ca ei să fie îngropaţi. Însă ordinul dat de Evgheni Prigojin este clar: nimeni nu are voie să dea înapoi iar combatanții sub contract trebuie să lupte până la capăt, reiese dintr-un reportaj CNN.

La Bahmut, într-o noapte oarecare, mercenarii Wagner se îndreaptă spre linia frontului pe un teren care este, practic, o zonă de exterminare. 

Doar clădirile devastate mai pot oferi o oarecare acoperire. Precum o școală distrusă, filmată de CNN, la adăpostul căreia Evgheni Prigojin și-a vizitat, din nou, trupele.

Patronul de 61 de ani se deplasează adesea pe front iar noul plan presupune ca luptătorii Wagner să meargă tot înainte.

Prigojin recunoaşte că mercenarii săi au fost grav afectați de lupte, dar adaugă că este "un sacrificiu pentru o cauză nobilă. 

Dacă soldaţii Wagner pier în mașina de tocat carne din Bahmut și reuşesc să decimeze şi armata ucraineană, dând armatei ruse posibilitatea de a proteja în continuare interesele țării, atunci ne-am îndeplinit rolul istoric, susține Evgheni Prigojin.

"Această slujbă de înmormântare din sudul Rusiei a soldaţilor ucişi era cât pe ce să nu aibă loc. Reticenţi, cei din administraţia oraşului au spus că nu au unde să îngrope morţii. Numai după ameninţările acestor luptători mascaţi şi înarmaţi ai grupului autorităţile locale au cedat", relatează corespondentul CNN.

Pe câmpul de luptă din Ucraina, grupul Wagner i-a criticat adesea pe comandanţii armatei ruşeşti și i-a acuzat pe oficialii de la Moscova că, în mod intenționat, nu le furnizează mercenarilor muniţie.

Update 13:19 Vladimir Putin ar putea vizita Turcia, stat membru NATO.

Anunțul a fost făcut de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a precizat că evenimentul ar putea avea loc în luna aprilie, cu ocazia inaugurării centralei nucleare de la Akkuyu.

Primul reactor nuclear civil din Turcia a fost construit de compania de stat rusă Rosatom, notează presa internațională.

"Poate că există posibilitatea ca domnul Putin să vină pe 27 aprilie sau să ne conectăm online la ceremonia de inaugurare și vom face primul pas la Akkuyu", a spus Erdogan, într-o declarație televizată.

La începutul acestei luni, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, pentru presupuse crime de război în Ucraina.

Decizia ce a stârnit furia Kremlinului, care nu recunoaște această instanță cu sediul la Haga.

Turcia nu este parte a Statutului de la Roma, în baza căruia a fost constituită CPI și nu are obligația de a-l aresta pe Vladimir Putin în baza acestui mandat.

Update 12:15 Un jurnalist de la The Wall Street Journal a fost arestat în Rusia sub suspiciunea de spionaj.

Anunțul a fost făcut, joi, de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) într-un comunicat publicat de agenția de presă RIA Novosti, relatează CNN.

Numele jurnalistului arestat este Evan Gherșkovici (Evan Gershkovich, cu grafia limbii engleze, n.r.).

Potrivit FSB, jurnalistul a fost reținut "în timp ce încerca să obțină informații secrete" referitoare la "activitățile uneia dintre întreprinderile complexului militar-industrial rusesc".

Agenția de știri TASS a relatat că Gherșkovici a fost reținut în Ekaterinburg. 

Pagina biografică a jurnalistului de pe site-ul The Wall Street Journal precizează că acesta se ocupă de Rusia, Ucraina și fosta Uniune Sovietică.

El a lucrat anterior pentru agenția de presă Agence France-Presse, Moscow Times și New York Times.

Update 11:30 Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a declarat, joi, că viitoarea președinție a Consiliului de Securitate al ONU (UNSC) de la 1 aprilie ”este o glumă proastă”.

”Rusia și-a uzurpat scaunul. Duce un război colonial. Liderul său este un criminal de război căutat de CPI pentru răpirea copiilor. Lumea nu poate fi un loc sigur cu Rusia la UNSC”, a scris Kuleba pe Twitter.

Președinția Consiliului de Securitate ONU este deținută de fiecare dintre membri, pe rând, timp de o lună. Rusia este unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului.

La începutul acestei săptămâni, Rusia nu a reușit să obțină suficiente voturi la UNSC pentru rezoluția propusă de a investiga atacurile asupra conductei Nord Stream.

Doar trei țări au votat în favoarea rezoluției propuse, 12 țări s-au abținut.

Update 9:27 Forțele rusești au înregistrat unele succese în orașul Bahmut, situat pe linia frontului din estul Ucrainei, au declarat oficiali militari ucraineni, citați de Reuters.

Bahmut și orașele din jur din regiunea Donețk au fost punctul central al asaltului în cea mai mare parte a celor 13 luni de invazie a Rusiei în Ucraina.

”Forțele inamice au avut un anumit grad de succes în acțiunile lor menite să ia cu asalt orașul Bahmut", a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene într-un raport de miercuri seara.

”Apărătorii noștri mențin orașul și resping numeroase atacuri inamice”, se arată în raport.

Numărul mediu zilnic de atacuri rusești pe linia frontului raportat de statul major ucrainean a scăzut timp de patru săptămâni consecutive de la începutul lunii martie, ajungând la 69 în ultimele șapte zile, de la 124 în săptămâna 1-7 martie. Miercuri au fost raportate doar 57 de atacuri.

Oficialii ruși spun că forțele lor continuă să captureze teren în luptele din Bahmut.

Update 00:02 Peste 220.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei în 2022, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, pentru Sky News, citând serviciile de informații americane.

„Soldații ruși au câteva probleme cu adevărat semnificative şi profunde în acest moment în eforturile lor. Cele mai recente evaluări americane pe care le-am văzut acum arată că sunt peste 220.0000 de morți sau răniți”, a declarat Wallace, citat de Sky News.

Wallace a adăugat că armata rusă nu face „aproape niciun fel de progres”.

Germania a aprobat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 12 miliarde de euro,  conform Reuters.

Pachetul de ajutor cuprinde 3,2 miliarde de euro care vor fi distribuite în 2023, precum şi linii de credit în valoare de 8,8 miliarde de euro care vor fi alocate între 2024 şi 2032.

Război în Ucraina, 29 martie | Ucraina semnalează că ar putea începe contraofensiva în aprilie, cel mai devreme

Război în Ucraina, 28 martie | Rusia susţine că a doborât în Ucraina o rachetă americană GLSDB, cu rază mare de acţiune

Război în Ucraina, 27 martie | Zelenski a mers pe frontul din regiunea Zaporojie | Germania a transferat Ucrainei tancuri Leopard 2

Război în Ucraina, 26 martie | Rușii susțin că o dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus

Război în Ucraina, 25 martie | Peste o treime dintre ucraineni cunosc cel puțin o persoană care a murit sau a fost rănită în timpul războiului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close